A balatonfüredi önkormányzat évek óta dolgozott azon, hogy rendezni tudja, a város szégyenfoltjaként emlegetett egykori görög falu sorsát – írja a balatonfured.hu. Elkötelezettek voltak az építészetileg vállalhatatlan, funkcióját vesztett, szezonális bulihelyként működő épületegyüttes teljes felszámolása mellett.

In,The,Greek,Village,In,Balatonfured,,Hungary,At,Late,Afternoon.
A 2010-es évek elején nagy népszerűségnek örvendő partinegyed mára teljesen leamortizálódott.
Fotó: Shutterstock

Mint arról korábban már többször írtunk, a társasház megszüntetése csak akkor lehetséges, ha ahhoz a nyolcvannál több tulajdonost felölelő társasház minden érintettje hozzájárul. Az önkormányzat a maga 41 százalékos részével eredetileg is a legnagyobb tulajdonos volt a társasházként működő közösségben. A szórakozó központot szezonálisan működtető S.D. Park Üzemeltető Kft. illetve a Masped eddig is partner volt a megszüntetésben, a 17 százaléknyi, 30-35 kisebb üzlettel rendelkező, kistulajdonossal kellett az önkormányzatnak megállapodnia, adás-vétel, illetve a megfelelő jogalapú kisajátítás keretében.

A legutóbbi testületi ülésen a képviselők arról döntöttek, hogy a görög falu teljes tulajdonát megszerezve az önkormányzat kezdeményezi a társasház megszüntetését.

A cél, hogy egy nagyobb léptékű közhasználatú park jöjjön létre az ingatlanon.

A helyi szabályozási terv szerint a 4 hektáros területen csak 10 százalékos a beépíthetőség.

A teljes terület felén közparkot kell létesíteni, de a fennmaradó rész felén is zöldfelületet kell biztosítani a kisvárosias besorolásnak megfelelően. A jelenlegi épületek elbontásával hosszú idő után végre rendeznék a tájidegen területet. A 2010-es évek elején nagy népszerűségnek örvendő partinegyed mára teljesen leamortizálódott.