Oda kell adni novemberben a nyugdíjasoknak az őket megillető emelést – erről is beszélt hétfőn a parlamentben Orbán Viktor. A miniszterelnök az őszi ülésszakot megnyitó napirend előtti felszólalásában tért ki a küszöbön álló nyugdíjkorrekcióra. 

Hungary's Prime Minister Viktor Orban arrives to attend a EU Summit, at the EU headquarters in Brussels, on March 23, 2023. The two-day summit of the 27 European Union leaders in Brussels aims to build on previous European Council meetings where EU leaders will discuss the latest developments including continued EU support for Ukraine, the economy, energy, and migration. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
Orbán Viktor ígéretet tett a nyugdíjasoknak a novemberi emelésre. Fotó: AFP

Azt mondta, hogy Magyarország politikailag kellően stabil, gazdaságilag pedig kellően erős ahhoz, hogy letörje az inflációt, megőrizze a nyugdíjak és a fizetések értékét, a munkahelyeket, és hogy jövőre ismét jelentős gazdasági növekedést érjen el. Úgy fogalmazott: 

Képesek leszünk novemberben is odaadni a nyugdíjkorrekciót, ami ilyen gazdasági körülmények között jó hír.

Felhívta a figyelmet, hogy más országban 17 százalékos mellett mindössze 2 százalékos történt, mert ott a nyugdíjasok kárára akarják megoldani a helyzetet. Ahogy Magyarországon is volt példa 2010 előtt egyhavi elvételére, és az ápolók, a tanárok és a tisztviselők egyhavi fizetésének eltörlésére is. A magyar kormány nem akar így eljárni, mert ezekből éppen elég volt egyszer is. A magyarok nem kérnek ebből, a kormány pedig 

  • nem akar elvenni egyhavi nyugdíjat,
  • és oda fogja adni azt az összeget a nyugdíjasoknak, ami a megélhetésükhöz kell.

Egyúttal kifejezte a reményét, hogy év végéig egyensúly áll be a bérek és az árak emelkedése között, hogy legalább éves átlagban ne csökkenjen a reálbér, tehát minimum annyi legyen az éves béremelés, mint az éves infláció. A következő évben a gazdaság és a bérek is újra növekedésnek indulhatnak, nagy valószínűséggel nagyobb mértékben, mint a drágulás. Ugyanez várható 2025-ben is.

Nyugdíjkorrekció: a kormány már tudja, hogy idén mennyit ad, és ezt napokon belül bejelenti

Fontos vendég járt a szerdai kormányülésen. Olyan számokat mutathatott a kabinetnek, amelyekből eldőlhetett, mekkora lesz a nyugdíjkorrekció 2023-ban. A hivatalos döntésre már nem kell sokat várni.