Az orosz Gazprom konszern a télen többletgázmennyiségeket szállít Magyarországnak és Kínának – jelentette be Alekszej Miller vezérigazgató vasárnap a Reuters híre szerint, amely az orosz TASZSZ ügynökségre hivatkozott. A vezérigazgató beszámolója szerint a Gazprom a szerződéses kötelezettségén felül további szállításokat vállalt, eddig 1,3 milliárd köbméter gázt szállított Magyarországnak, és 600 millió köbméterrel többet Kínának.

Vlagyimir Putyin és Alekszej Miller. Fotó: AFP

A Gazprom igyekszik kompenzálni az európai piacok elvesztését, ami Ukrajna orosz inváziója után következett be, többek között azért is, mert valakik felrobbantották az Északi Áramlat balti-tengeri gázvezetékeit.

A Reuters megjegyzi, hogy Alekszej Miller tagja volt a népes üzletembercsoportnak, amely elkísérte Vlagyimir Putyint, Oroszország elnökét a múlt heti kínai tárgyalására. A hírügynökség azt is kiemelte, hogy Magyarország az egyetlen olyan tagja, amelynek vezetője, Orbán Viktor miniszterelnök a 2022. februári ukrajnai invázió óta „baráti kapcsolatokat” ápol Putyinnal, emellett a NATO tagja is. Tényszerűen a helyzet az, hogy a teljesen nyilvánvaló államokon kívül, vagyis Ausztria és Szlovákia mellett még Németország is folytatta gázügyleteit Oroszországgal, sőt az Amerikai Egyesült Államok soha nem látott mennyiségű uránt vásárolt az oroszoktól, de a példák sorát bőven lehetne folytatni, ha a Nyugat orosz gazdasági kapcsolatait szeretnénk feleleveníteni.

Noha a Reuters cikke a Gazprom-vezérigazgató mostani bejelentését kvázi Orbán Viktor kínai látogatásához köti, és az ottani, Vlagyimir Putyinnal történt rövid megbeszélés eredményeként tálalja, a tény az, hogy a bejelentés egy korábbi egyezség eredménye lehet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanis már augusztus végén bejelentette, hogy szeptembertől a már leszerződött mennyiségen, sőt az augusztusi pluszmennyiségen felül is több gáz érkezhet Magyarországra a Gazprommal aláírt megállapodás alapján, Szerbián át.