Magyar gazdaság

A környezetvédelmi szerződésekről szóló rendelet módosítását követeli Debrecen polgármestere

Debrecen polgármestere kikelt a környezetvédelmi szerződések ellen. Szerinte a városában olyan szigorúak a szabályozások a környezetszennyező cégekkel szemben, hogy azok tökéletesen megvédik a lakosságot a jogsértő vállalatokkal szemben. Szerinte egy rendelet, ami elméletben lehetőséget ad a szabályok kijátszására, a közhatalomba vetett bizalmat ássa alá.

Olyan jogszabályra van szükség, ami elméletben sem ad lehetősége arra, hogy egy vállalat a joggal visszaélve megkerülje a környezetvédelmi szabályokat – jelentette ki Debrecen polgármestere. Papp László azt kéri a kormánytól, hogy vonják vissza a néhány héttel ezelőtt elfogadott rendeletet.

Debrecen város polgármestere, Papp László azt kéri a kormánytól, hogy vonja vissza a környezetvédelmi szerződésekről szóló rendeletet. A jogszabály lehetőséget adna a környezetszennyező cégeknek, hogy a kormányhivatallal kötött szerződéssel elkerülje a jogsértésekért járó szankciót.
Fotó: Kovács Péter / Hajdú-Bihari Napló

Meggyőződésem, hogy környezetvédelmi kérdésekben az állami szervekbe vetett közbizalom alapja a következetes és szigorú hatósági fellépés! Így születhetett meg Debrecenben az ország legszigorúbb, az európai uniós előírásokon is messze túlmutató környezetvédelmi engedélye a CATL üzeme kapcsán

– mondta a polgármester. Hozzátette, hogy elfogadhatatlan annak a lehetősége, hogy egy környezetszennyező cég az önkormányzatot megkerülve szerződést köthet a kormányhivatalokkal, amivel elkerülhetik a szankciókat, vagy akár a bezárást – írta meg a Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportál.

Felkérem Magyarország Kormányát, hogy vonja vissza az érintett rendeletet!

– mondta Papp László.

Mi az a környezetvédelmi szerződés?

Hetekkel ezelőtt hatályba lépett egy jogszabály, ami lehetőséget ad a környezetszennyező cégeknek, hogy szabályszegés esetén szerződést kössenek a kormányhivatalokkal, amiben vállalják, hogy bizonyos határidőn belül megszüntetik a jogsértést – írta a HAON. 

A rendelet felháborodást váltott ki, hiszen megadja az elméleti lehetőségét annak, hogy a gyárak a környezet károsításával együtt működhessenek tovább. 

A kormány később ígéretet tett arra, hogy a rendeletet módosítani fogják, hogy csak a kohászati üzemekre vonatkozzon a szabályozás. 

A rendelet és annak módosítása azt a célt szolgálja, hogy megmenthessék a Dunaferrt.

Papp László hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a Dunaferr felkarolását, de akkor sem tartja elfogadhatónak, hogy egy ilyen kiskapun keresztül más cégek, például akkumulátorgyárak megkerüljék a magyar szabályozást.

Olyan szabályozásra van szükség, amely garanciát ad mindenki számára, hogy más vállalatok még elméletben sem élhetnek vissza a jogszabály adta lehetőséggel. Debrecen polgárainak biztonsága nem szerződés kérdése. Ez megkerülhetetlen kötelességünk

 – mondta a polgármester.

 

környezetvédelmi szerződés Debrecen szabályozás kormányhivatal
Kapcsolódó cikkek