Magyar gazdaság

Alig fér már gáz a tárolókba

Mind Magyarország, mind az Európai Unió teletöltötte a tárolóit. Ukrajnában ennél rosszabb a helyzet.

Szinte teljesen megteltek mára az európai gáztárolók, az tárolói több mint 99 százalékos töltöttségi szintet mutatnak a legfrissebb adatok szerint. Magyarország sincs lemaradva, nálunk közel 98 százalékos volt a tárolók töltöttsége az október 29-i gáznap végén.

Az EU valamennyi tagjánál 90 százalékot meghaladó a tárolók töltöttsége, ami részben a brüsszeli előírások eredménye is, igaz, aszerint csak november 1-jére kellene elérni a 90 százalékos töltöttségi szintet. Érdemes azonban azt is megjegyezni, hogy csak húsz tagállam rendelkezik tárolói kapacitással, és messze nem azonos mértékű ennek a nagysága.

20221129 Algyő 
Algyői kőolaj- és földgázmező   Algyő kutatási terület  MOL  Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaság
olajkitermelés  földgázkitermelést

Fotó: Kallus György  L20221129 Algyő Algyői kőolaj- és földgázmező   Algyő kutatási terület  MOL  Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaságolajkitermelés  földgázkitermeléstFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VGUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Mint a Magyar Nemzet rámutat, Németország vezeti e tekintetben az uniós országok rangsorát, amit Olaszország, Hollandia, Franciaország és Ausztria után Magyarország követ, tehát a hazai 6,3 milliárd köbméteres kapacitás a hatodik legnagyobb az unióban.

A magyar készletek ráadásul már a 2021-es éves fogyasztás kétharmadát közelítik, ami kétszer magasabb az uniós átlagnál, csupán Lettország és Ausztria rendelkezik fogyasztásarányosan nagyobb készletekkel. 

Ha csak a háztartásokat nézzük, akkor a magyar földgázkészlet a másfélszerese a 2021-es lakossági fogyasztásnak.

Az adatok szerint Magyarország már áprilisban hozzálátott a tárolók feltöltéséhez, noha már az előző telet is tetemes készletekkel zárta. A forgalmi adatok szerint az európai gáztárolókba érkező nyersanyag kiindulópontja is ismert. Eből kiderül, hogy az európai tárolókba 41 százalékban LNG érkezett, Norvégiából 30 százalék indult útnak, keletről, tehát Oroszország felől pedig 11 százalék érkezett, míg Észak-Afrika 10 százalékért felelt.

Szemben az európai teli tárolókkal, Ukrajna csupán 40 százalékig tudta saját kapacitásait feltölteni, ugyanakkor az ukrán kapacitások nagyságát jelzi, hogy ez még mindig több mint az éves ukrán fogyasztás fele. Szomszédunkba július és szeptember között hetente legalább százmillió köbméter földgáz áramlott az unióból, részben Magyarországról.

 

Magyarország földgáz gáztároló
Kapcsolódó cikkek