Magyar gazdaság

Magyarország gáztárolói szinte száz százalékig fel vannak töltve

A magyarországi gáztárolók feltöltöttsége éppen csak hogy lemaradt az uniós szinttől. A rangsor elején Lettország, Ausztria és Szlovákia áll.

Magyarország gáztárolóinak feltöltöttsége 95 százalékot ért el 2023. október elején, ez csak 1 százalékponttal maradt el az gáztárolóinak feltöltöttségétől – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szerdai háttérbeszélgetésén. Ha az éves gázfogyasztás arányához viszonyítjuk a töltöttséget, Magyarország tárolóit 62 százalékig töltötték fel, a rangsor elején Lettország, Ausztria és Szlovákia áll – ismertette Németh Viktória, az Oeconomus szenior makroökonómiai elemzője.

Idén augusztus elején új csúcsot ért el az olajfogyasztás, napi 103 millió hordóval, annak ellenére, hogy mindeközben folyik a világgazdaság zöldítése

– számolt be Tatár Mihály, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető elemzője. Az OPEC ezzel párhuzamosan napi több mint 4 millió hordóval fogja vissza az olaj kitermelését. A fokozott fogyasztás kielégítése és Magyarország gáztárolóinak feltöltöttsége 95 százalékot ért el 2023. október elején, ez csak 1 százalékponttal maradt el az Európai Unió gáztárolóinak feltöltöttségétől – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szerdai háttérbeszélgetésén. Ha az éves gázfogyasztás arányához viszonyítjuk a töltöttséget, Magyarország tárolóit 62 százalékig töltötték fel, a rangsor elején Lettország, Ausztria és Szlovákia áll – ismertette Németh Viktória, az Oeconomus szenior makroökonómiai elemzője.

olajkút
Az OPEC napi több mint négymillió hordóval fogja vissza az olajkitermelését.  
Fotó: Shutterstock

A kutatók arra is kitértek, hogy az Egyesült Államok rendszeresen interveniál az olajpiacra a stratégiai olajkészletéből, ha az Ural típusú olaj ára az ársapka, azaz ordónként 60 dollár feletti szintre megy fel. Oroszország azonban már megtanulta, hogyan játssza ki ezeket a beavatkozásokat. 

Ha az Ural típusú olaj eléri a hordónkénti 59 dolláros árszintet, akkor az orosz olajkereskedők különböző pluszköltségekkel, például a szállításhoz kapcsolt kiadások beszámításával vagy különböző „illetékekkel” tornásszák fel az Ural-olaj árát a barrelenkénti 60 dollár fölé.

Az elemzők kitértek arra is, hogy a szaúdiak is gyakran beszállnak az olajpiaci trükkökbe. Így ha hordónként száz dollár fölé drágul a „fekete arany”, Szaúd-Arábia fokozza az olajkitermelést. Emellett a közel-keleti királyság „okosvárost” épít a sivatagban, amely több millió lakos befogadására is alkalmas lesz.

Arról is szó esett, hogy Magyarországon a jövedéki esedékes emelése miatt jövő év elején akár 40 forinttal is drágulhat a benzin literenkénti ára.  

 

ár Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány olajpiac olajkészlet
Kapcsolódó cikkek