A svájci befektetők hazánkban a tizenegyedikek a foglalkoztatói rangsorban, 31 ezer embernek adnak munkát. A két ország külkereskedelmi forgalma tavaly kétmilliárd euró volt – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az egri Omya Hungária Kft. beruházásbejelentő ünnepségén.

20231003 - Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter  - Az Omya Hungária Kft. gyáravató ünnepsége - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap
Szijjártó Péter: a fejlesztés az egri dogozóknak köszönhető.
Fotó: Huszár Márk

A tárcavezető ismertette a beruházás legfontosabb pénzügyi paramétereit – írta a Heol. A cég 5,7 milliárd forintos beruházásához a magyar állam 260 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott. Ennek eredményeként egy évi 70 ezer tonna kapacitású granulátum-előállító üzem jött létre, amelyhez képzettebb munkaerő szükséges.

A talajjavító termék hozzájárul a magyar és a környező országok mezőgazdaságának fejlődéséhez, termelékenységének növeléséhez.

A fejlesztés köszönhető az egri dogozóknak, hiszen az Omya ötven országban van jelen, közülük esett a választás Egerre.

A külügyminiszter szerint az elmúlt évek válságaiban is a munkaalapú gazdasági szemléletet képviselték, minél több ember foglalkoztatását tűzték ki célul. Beruházásösztönzési programot is hirdettek, ennek köszönhetően a járvány után többen dolgoztak, mint annak előtte. Kifejtette,

a tavalyi esztendő a világgazdaságban fekete év volt, Magyarországon azonban beruházási rekordok születtek, már a tavaly hazánkba érkezett 6,5 milliárd euró is az volt, ez idén megduplázódik, 13 milliárd euróra nő.

A gyáravató ünnepségen dr. Vágvölgyi Sándor, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta, az 1992-ben alapított egri bánya több helyszínnel versengett az üzemért. Az engedélyek megszerzését követően a gyár egy év alatt elkészült.

Új piacok felé nyit egyébként az egri Omya Hungária Kft. A mészkőbányászattal foglalkozó cég ezentúl hazai piacra és exportra talajjavító mészkőgranulátumot is gyárt majd, ehhez nagy volumenű beruházást hajtott végre.

20231003 - Marcus Fuest, az Omya AG. alelnöke, Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter és Stephano Della Lucia, az Omya AG. alelnöke - Az Omya Hungária Kft. gyáravató ünnepsége - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap20231003 - Marcus Fuest, az Omya AG. alelnöke, Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter és Stephano Della Lucia, az Omya AG. alelnöke - Az Omya Hungária Kft. gyáravató ünnepsége - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap
Az Omya Hungária Kft. gyáravató ünnepsége.
Fotó: Huszár Márk

Az igazgató köszönetet mondott a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzeti Befektetési Ügynökség támogatásáért. A beruházással növekszik az exportjuk, új munkahelyek jönnek létre, és növelik a GDP-t is, helyben pedig fontos, hogy egriek és környékbeliek dolgozhatnak itt. 

A jobb pH-értékért

A fejlesztés révén épült egy 40 méter magas granulátumgyártó torony, csomagolóüzem, raktár és vasúti rakodó. Az itt gyártandó kalcium-karbonát helyreállítja a talaj pH-értékét.

A növekvő gyártási kapacitással a régióba is exportálják majd a terméket, növelik hozzáadott értéküket, s már nem egy nagy vevőtől fognak függeni, hanem több belföldi és külföldi vásárlót szolgálnak ki.

Pajtók Gábor, a térség országgyűlési képviselője kiemelte az Omya több mint harmincéves jelenlétét Eger és a megye gazdasági életében. Megemlítette, eddig a Mátrai Erőmű nagy beszállítói voltak, csökkentették a mészkővel annak károsanyag-kibocsátását és hasznosították melléktermékét.

20231003 - Az Omya Hungária Kft. gyáravató ünnepsége - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap20231003 - Az Omya Hungária Kft. gyáravató ünnepsége - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap
Az itt gyártandó kalcium-karbonát helyreállítja a talaj pH-értékét.
Fotó: Huszár Márk

Az új beruházással tovább működnek majd Magyarországon és Egerben, növelik árbevételüket, hozzáadott értéküket, elősegítik a környezeti fenntarthatóságot, a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart.