Hiába állítja a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy továbbra is indokolt a szigorú monetáris kondíciók fenntartása a magas miatt, az inflációs folyamatokat legjobban leíró maginflációs mutató egyre kevésbé támasztja alá az érvelését. Augusztusban ugyanis már a második egymást követő hónapban mért rendkívül enyhe árnyomást a magyar gazdaságban a Központi Statisztikai Hivatal.

MNB
Central Bank Vice President Marton Nagy Presents New Central Banking Program A sign sits on display at the entrance to the Hungarian central bank, also known as Magyar Nemzeti Bank, as a flag of the European union flies in the distance, in Budapest, Hungary on Tuesday, Nov. 3, 2015. Hungary's central bank has extended its Funding for Growth Plan into 2016, seeking to boost banks' lending via new facilities, according to a National Bank of Hungary statement. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Fotó:  Getty Images

Noha általában minden szem a fogyasztói áremelkedések éves alapú növekedésére szegeződik, és a fiskális és monetáris politikai szereplők is rendre ezt emelik ki, sokkal érdekesebb az egyszeri hatásoktól megtisztított maginflácó, annak is a havi bázisú értéke: a júliusban és augusztusban mért 0,2-0,3 százalékos áremelkedés összehasonlíthatatlanul alacsonyabb a tavaly nyáron, a sokk kezdetekor látott 3 százaléknál, sőt, ez már a korábbi, alacsony inflációs közeget idézi. 

Tehát ugyan az éves árindexek magasak lesznek még egy darabig, és az üzemanyagár-emelkedés is bekavarhat, de az az árnyomás, amellyel a vállalatok és végső soron a fogyasztók szembesültek az elmúlt másfél évben, már tulajdonképpen megszűnt.

Ugyan kétségtelenül magas az augusztusi 16,4 százalékos fogyasztói árindex, de így is jogosan adódik a kérdés, hogy miért látja még mindig szükségét a jegybank az európai viszonylatban is egyedülálló kamatszinteknek, főleg, hogy közben a magyar gazdaság első számú közellensége, az ikerdeficit is eltűnt az energiaárak normalizálódásával.

A forint lehet a ludas

2022 októberében már olyan kedvezőtlen tendenciák bontakoztak ki, és olyan erőteljes volt a forint elleni spekuláció, hogy komoly jegybanki beavatkozásra volt szükség

– ezzel magyarázta az okokat a Világgazdaságnak Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója. Erre emlékezett vissza Matolcsy György a közgazdász-vándorgyűlésen úgy, hogy Magyarország árfolyamválság küszöbén volt.

Ugyanakkor hozzátartozik a teljes képhez – és erről már nem beszélt a jegybankelnök –, hogy tavaly az MNB két ízben is meglepte a piacot, amit az utóbbi azonnal megbosszult, kényszerpályára állítva a jegybankot: előbb májusban, amikor épp egy fokozatos szakaszra akart áttérni, és lassításra készült, miközben gyorsult mindenhol az infláció, majd szeptemberben, amikor meglepetésre bejelentette a kamatemelési ciklus lezárását, pedig tudni lehetett, hogy a fejlett jegybankok még javában szigorítanak.

Ezek után valahol nem is volt meglepő, hogy a forint októberben történelmi mélységbe zuhant, amit a jegybank vezetője a kormány nyakába igyekszik varrni. Mindenesetre tény, hogy a magyar fizetőeszköz elleni spekulációk ugyanúgy szerepet játszottak, mint az MVM állandó euróvásárlásai a felrobbanó gázárak következtében vagy a jegybank kikezdett hitelessége.

Év végére hét százalék lehet az infláció

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a Világgazdaságnak elmondta, a következő hónapokban csökkenhet mind az alapkamat, mind az infláció mértéke, de szerinte az utóbbi még mindig magas, emiatt sem lazít látványosan a jegybank. Ráadásul ott van a forint is, ami azonnal megérezne egy drasztikus lépést.

Ha levágná a jegybank 13 százalékról 8 százalékra az alapkamatot, egyből 440 forint lenne egy euró, amivel a havi bázisú maginfláció is felugorna. Ezzel kidobhatná a kukába az MNB az eddigi küzdelmét

– fogalmazott a közgazdász, hozzátéve, hogy a forint mozgását még a Fed is befolyásolhatja, amely még lehet, hogy tovább emeli a kamatszintet. Mindenesetre az infláció szerinte év végén 7 százalékos lehet, majd jövő év elején 6-6,5 százalékra csökkenhet. „Ezért gondolom azt, hogy a jövő év elején a 8,5 százalékos alapkamatnak még bele kell férnie, hogyha nincsen semmi extra esemény” – jegyezte meg Németh Dávid.

Ebből ered a jegybank és a kormány konfliktusa

Ahogy korábban írtunk róla, szinte borítékolható, hogy továbbra sem lesz súrlódásmentes a Magyar Nemzeti Bank és a kormány közötti viszony, főleg, hogy 2016 szeptembere után először lehetett magasabb az alapkamat, mint az infláció a múlt hónapban. Ami azért probléma a kormány szempontjából, mert ahogy közeledünk az egy számjegyű pénzromláshoz, és mérséklődik az árnyomás a gazdaságban, úgy kerül a növekedés beindítása a kormányzati fókuszba, amelyet viszont a pozitív reálkamat hátráltathat, 

nem véletlenül mondta a Világgazdaság konferenciáján Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, hogy a jegybank küklopszüzemmódban működik, ugyanis semmi másra nem figyel, mint az inflációra. 

A tárcavezető ugyanis leginkább attól tart, hogy a lakosság ahelyett, hogy végre elkezdene költekezni, a megtakarítások növelését helyezi inkább előtérbe. A magasabb infláció mellett is látható volt a lakosság óvatossága, de ha a pénzromlásnál magasabban lesznek a kamatok, az továbbra is elodázhatja a fogyasztási fordulatot.

Pásztor Szabolcs úgy látja, alapvetően érthető mindkét intézmény érvelése, a kormány a növekedést indítaná be a fogyasztás élénkítésén keresztül, míg a jegybank az árstabilitásban érdekelt, szerinte az MNB attól tarthat, ha ismét felpörög a fogyasztás, akkor annak az importfogyasztáson keresztül lehet negatív hatása az árfolyamra. És attól is tarthat, hogy ha az USA-ban vagy az eurózónában elkezdik emelgetni a kamatlábakat, akkor elolvadhat a kamatkülönbözet, így nyomás helyeződhet a forintra.