Magyar gazdaság

Európában rekordot döntött az energiaszegénység, Magyarországon viszont sokkal jobb a helyzet

Az európai polgárok majdnem tizede nem tudja rendesen felfűteni az otthonát az Európai Bizottság friss jelentése szerint. 9,3 százaléka az európaiaknak küzd ezzel a teherrel. Tagállami bontásban Magyarország rendkívül jó helyen áll, hiszen az európai átlag felét érinti nehezen a fűtés. A Fidesz európai parlamenti képviselője, Gyürk András szerint ez egyértelműen a rezsicsökkentés sikerét mutatja.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az Energiaunió helyzetéről szóló éves jelentését. A dokumentum bizonyítja a magyar energiapolitika sikerét. Miközben az Európai Unióban átlagosan a polgárok 9,3 százalékának okoz nehézséget otthona megfelelő mértékű felfűtése, Magyarországon ez az érték az uniós átlagnál 50 százalékkal alacsonyabb.

fűtés
Fotó: Bach Máté /  Magyar Nemzet

Az Európai Bizottság éves jelentésekben mutatja be az európai energiapolitika eredményeit. Az idei jelentés alapján az európai energiaszegénység rekordméretűre nőtt. 

2022-ben majdnem minden tizedik európai család nem tudta otthonát megfelelő mértékben felfűteni.

Magyarországon azok aránya, akik nem tudják megfelelően felfűteni az otthonukat csupán 4,7 százalék. A Fidesz európai parlamenti képviselője, Gyürk András szerint ez jelentős csökkenés a 2002 és 2010 közötti időszakhoz képest, amikor ez az adat 15-20 százalékos volt. Figyelemre méltó, hogy a bizottság kimutatása szerint Németországban az energiaszegénység mértéke jelenleg 6,6 százalék, Franciaországban 10,9 százalék, Romániában pedig 15,2 százalék.

A jelentésben ennek ellenére Brüsszel újfent a rezsicsökkentés felszámolását kéri Magyarországtól. „Ez egy újabb abszurd brüsszeli javaslat, a bizottság követeléseinek létjogosultságát saját adatai cáfolják meg. A lakosság védelme a magas energiaáraktól és ezek következményeitől a nemzeti szuverenitás szerves része. Ezért határozottan nemet mondunk Brüsszel újabb tagállami szuverenitást semmibe vevő törekvéseire” – fogalmazott Gyürk András.

 

energiaválság európai bizottság energiapolitika Magyarország rezsicsökkentés
Kapcsolódó cikkek