Már három hét sincs addig, hogy itthon a nyugdíjasok és más jogosultak megkapják az emelt összegű nyugdíjat, amelyről a hivatalos rendelet október elején jelent meg. 

Magyarországon közel két és fél millió a nyugdíjas, így rengetegen várakozhatnak már a magasabb novemberi összegre. 

A nyugdíjak utalása, illetve kézbesítése meghatározott rend szerint történik: az utalás mindig a hónap 12. munkanapjához legközelebb eső munkanapon esedékes, ez idén a határidő novemberben 10-e, péntek lesz.

20230913 Budapest
Nyugdíjasok

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Jön a megemelt novemberben.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Magyar Posta minden hónapban 12 munkanapon át viszi ki a havi rendszerességű nyugdíjakat. A nyugdíjasok minden év novemberében megkapják az úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárt, amelyben megtalálják a következő év minden hónapjára a konkrét kifizetési napokat. A nyugdíjak kifizetése nyugellátási utalványon történik készpénzben, a címzett lakóhelyén, összeghatártól függetlenül, minden hónap 15. napjáig meg szoktak érkezni a nyugdíjak a postán keresztül is.

Idén is a hónap 12. munkanapjához legközelebb eső, azt megelőző munkanap a nyugdíj utalásának a napja, amely november 10-én esedékes, mivel november 12-e vasárnapra esik.

Novemberben átlagosan nyolcvanezer forinttal többet kaphatnak a nyugdíjasok

A pénzügyminiszter videóüzenetben kijelentette: a kormány 2010-ben szövetséget kötött a nyugdíjasokkal, és ezt a kapcsolatot a továbbiakban is fent kívánják tartani.  Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy visszaállítják az idős emberek megbecsülését, és megvédik a nyugdíjak értékét. A politikus kiemelte, hogy 2010 óta a nyugdíjak összegét megduplázták, vásárlóértéküket 20 százalékkal növelték. A miniszter hozzátette: a magyar gazdaság sikeres éveiben nyugdíjprémiumot is fizet a kabinet, eddig összesen már öt alkalommal ez történt. 

Varga Mihály kijelentette, hogy az orosz–ukrán háború, a szankciók és a nehéz gazdasági helyzet ellenére is  idén januárban 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, novemberben pedig 3,1 százalékpontos kiegészítő nyugdíjemelést hajtanak végre visszamenőlegesen. Novemberben így átlagosan 80 ezer forinttal többet kaphatnak a nyugdíjasok – tette hozzá. Januárban újabb, 6 százalékos emelés jön. A videóban Nyitrai Zsolt felhívta a figyelmet a nyugdíjasok számára készülő JóKor magazin őszi kiadására, amelynek létrehozásáról az Idősek Tanácsa döntött. Ebből a kiadványból rendszeresen értesülhetnek az olvasók az őket érintő közérdekű információkról. Megtudhatják, kik vehetik igénybe a szolgáltatást, hogyan lehet regisztrálni, és milyen esetekben lehet az érintettek segítségére.