Az elmúlt években széles körben elterjedt vezeték nélküli porszívók népszerűsége érthető, hiszen csodálatos nem belegabalyodni a kábelbe, mint a hagyományos vezetékesek esetében. Könnyűek, ezért egyszerűbb velük körbefutni a lakást, azonban a portartályuk kisebb és az akkumulátor miatt a hosszabb igénybevételt sem bírják. Főleg, hogy több termék még csak az alapvető tisztítási funkcióját sem látja el – állapította meg a gyártóktól független terméktesztelés során a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE).

Close,Up,Shot,Of,A,Young,Beautiful,Woman,In,Jeans
Fotó: Shutterstock

Vajon kinek és milyen helyzetben megfelelő választás egy ilyen készülék a háztartásban? A TVE nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közösen tesztelte a vezeték nélküli porszívókat: 34 márka 168 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható termékét. Vizsgálták, egyebek mellett, a tisztítási hatékonyságot, a használhatóságot, az akkumulátor élettartamát, a szívóerőt, a termékek energiafogyasztását és zajszintjüket. Összesen 32 szempont szerint vették górcső alá a háztartási gépeket és 39 technikai paramétert mértek, illetve vizsgáltak meg, amelyek alapján össze lehet hasonlítani a termékeket.

A legfontosabb a tisztítási hatékonyság

„A végső pontozásnál legnagyobb súllyal (az összeredmény 60 százalékában) a tisztítási hatékonyságot vettük figyelembe. A vizsgálat érdekében a készülékeket alaposan teszteltük több felületen (kemény padló, szőnyeg) és nehezen hozzáférhető helyeken (rések, hézagok, falak mentén, szoba sarkaiban), többféle szennyeződéssel (por, morzsa, gabonapehely, szálak/szőrök)” – emelte ki a TVE munkatársa. 

Mint Dénes Júlia jelezte: 

Bőven akadtak meglepetést okozó termékek, sajnos nem feltétlenül pozitív értelemben.

Például a Bissell 2602C Icon Advanced 25.2V esetében, amelyet 142 000 forintos átlagáron szerezhetünk be, amiért cserébe viszont alig szívja a port. Pontos információk derültek ki arról is, hogy mennyi ideig üzemképesek a termékek egy töltéssel, maximális szívóteljesítmény mellett. 

Mitől függ a strapabírásuk?

A tesztek eredményeiből megállapították, hogy átlagosan 15-20 percig bírják a strapát a vizsgált készülékek. Jellemzően csökken a teljesítményük a porzsák/tartály telítődésének következtében vagy éppen 7 perc használat után. 

Poznan,,Pol,-,Feb,24,,2021:,Cordless,Hand-held,Vacuum,CleanersPOZNAN, POL - FEB 24, 2021: Cordless hand-held vacuum cleaners put up for sale in a household goods store
A szakértők szerint a teljesítményt a termék szívóereje, a légáramlás és a kialakítása határozza meg.
Fotó: Shutterstock

Hogy mennyivel, az egyáltalán nem mindegy, különösen, ha egy nagyobb házban szeretnénk gyorsan fölporszívózni vele, vagy nem szeretnénk több órát várni két töltés között, hogy folytathassuk a munkát.

A Black&Decker NSVA315J vezeték nélküli porszívó például 10 percig bírta maximális fokozaton – hozott példát a TVE munkatársa. 

Ezt követően 600 percre – vagyis 10 órára volt – szüksége ahhoz, hogy újra feltöltődjön.

Igaz, csak 21 000 forintba kerül, de összességében alig szív, ami az alapvető feladata lenne.

Most sem a legdrágább a legjobb

„Annyit elmondhatunk, hogy nem a legdrágább a legjobb, ez már több termékteszt során is bizonyosságot nyert” – húzta alá Dénes Júlia. 

A vizsgált termékek átlagára 21 000 és 444 000 forint között mozgott a tesztelés idején.

Az első tízben végzett például egy Samsung termék, amely 103 000 forintba kerül. Ugyanakkor az utolsók között kullogott a már korábban említett Bissell vagy a Polti Forzaspira D-Power SR550 vezeték nélküli porszívó, amelyet 137 000 forintos átlagáron kínálnak.

Végül, de nem utolsósorban a teszteket végzők arra hívják fel a figyelmet, hogy semmiképp se annak alapján döntsünk, hogy melyik porszívó hány wattos. A teljesítményt nem ez határozza meg, hanem a szívóerő, a légáramlás és a termék kialakítása, aminek eredményeképpen hatékonyan szívja vagy éppen nem szívja fel a szennyeződéseket.

A vizsgálatok 5 fő szempontja: 

- az akkumulátor élettartama

- a szívóerő

- a zajszint

- az egyszerű üzemeltetés

- az áramfogyasztás