Magyar gazdaság

Átadták a Széchenyi István Egyetem Győri Tudományos és Innovációs Parkját

Győr emblematikus ipartörténeti emléke, a „kockaépület” a dinamikusan fejlődő egyetemi innovációs ökoszisztéma bástyájává vált, átadták a Széchenyi István Egyetem Győri Tudományos és Innovációs Parkját.

Ünnepélyes keretek között adták át a Széchenyi István Egyetem Győri Tudományos és Innovációs Parkját a központi campustól mindössze ötszáz méterre, az egykori keksz- és ostyagyár volt telephelyén – számolt be róla a Kisalföld

A lap cikke emlékeztet, a Széchenyi István Egyetem a GINOP-2.3.1-20-2020-00005 projekt keretében elnyert 6 milliárd 766 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás felhasználásával hozta létre Győri Tudományos és Innovációs Parkját. A beruházás célja, hogy tovább erősítse az egyetem és a térség gazdasági szereplőinek kapcsolatát, inkubációs környezetet nyújtson új kutatás-fejlesztési projektekhez, és tovább szélesítse a tehetséggondozás lehetőségeit is. A park révén az egyetem fő kutatási területeire építve kívánja ösztönözni a térség fejlődését. A projekt első fázisában az egykori kekszgyári kockaépületet alakították át, illetve újították fel, az így létrejött 3860 négyzetméteres terület fele oktatási funkciókat fog ellátni, egyharmadán a vállalatok kutatás-fejlesztési irodái kapnak helyet, a fennmaradó területen szakmai workshopokra, rendezvényekre, előadásokra nyílik lehetőség.

20230502 Győr  
Tudományos és Innovációs Park beruházásának I. ütemének projektközi sajtótájékoztatója 

Fotó: Rákóczy Ádám  RÁ  Kisalföld  KA
Megújult az ikonikus kockaépület, a volt kekszgyár helyét innovációs park vette át.
Fotó: Rákóczy Ádám

Csák János kulturális és innovációs miniszter az átadón hangsúlyozta, a magyar kormány évente 300 milliárd forintot költ innovációra.

Ez egy pénztermelő ház, az itt születő termékek hasznából lehet finanszírozni sok minden mást, például családpolitikát

– mondta a tárcavezető. A magyar kormány célja, hogy hazánk 2040-re az innováció tekintetében a világ kétszáz országa közül az első tízben legyen.

„Innovációs parkunk tovább erősíti az egyetem munkaerőpiaci hatását. Hozzájárul ahhoz is, hogy különösen a műszaki-informatikai pályára készülő fiatalok számára még több lehetőség legyen – a startup, spinoff vállalkozásoktól egészen a multinacionális vállalatokig – beilleszkedni a munkafolyamatokba. A park áttételesen a hazai kis- és középvállalati szektor, valamint a nagyvállalatok kapcsolódásának is helyszíne lesz” – fogalmazott az ünnepségen Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke.

A teljes beszámoló itt olvasható

 

Győri Tudományos és Innovációs Park kekszgyár Széchenyi István Egyetem
Kapcsolódó cikkek