Újraindult az infúziógyártás az Eurolife Healthcare Hungary Kft. gödöllői üzemében, miután a korábbi tulajdonos azt 2012-ben leállította – derült ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményéből. A gyárban látogatást tett Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár is.

FÁBIÁN GergelyBudapest, 2023. szeptember 28.
Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára beszél az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programról tartott sajtótájékoztatón a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban 2023. szeptember 28-án. Hatmilliárd forint keretösszegű pályázaton támogatják az élelmiszeripari beszállító vállalkozások technológiaváltását, jelentették be a tájékoztatón.
MTI/Lakatos Péter
Fábián Gergely: a járvány és háborúk rávilágítottak arra, hogy mennyire fontosak a hazai ellátási láncok.
Fotó: Lakatos Péter

Az üzem megtekintése során elhangzott, hogy a cégnek jelenleg négy infúziótípusra van engedélye, további egy típus engedélyezése pedig folyamatban van. Mint mondták, egy állami támogatással megvalósuló fejlesztés eredményeképpen különlegesebb infúziókat is képesek lesznek gyártani a jövőben.

Az Eurolife Healthcare üzemében jelenleg több mint 80 magyar munkavállaló dolgozik, de a tervek között szerepel a további bővülés, valamint megkezdődött a nyitás az exportpiacok felé is.

A cég a legversenyképesebb árat nyújtja, ez a magyar kórházak hazai infúzióbeszerzését is erősen ösztönzi.

Az infúziógyár a magyar újraiparosítás egyik fontos projektje, amelyért a Gazdaságfejlesztési Minisztérium is aktívan dolgozott – emelte ki Fábián Gergely.

A járvány és háborúk rávilágítottak arra, hogy mennyire fontosak az ellátási láncok, valamint az is, hogy azok helyben, hazánkban legyenek. Éppen ezért megdöbbentő, hogy a kórházak kiskapukat találva nem a közbeszerzésen nyertes, versenyképes árú és kiváló minőségű hazai terméket veszik.

Az államtitkár hozzátette, hogy a helyzet alapos kivizsgálására fog javaslatot tenni, ugyanis a hazai egészségipar támogatása kiemelten fontos a kormányzat számára.

Varga Mihály: az egészségipari önellátás továbbra is fontos cél

A pénzügyminiszter szerint az egy számjegyű elérhető lesz év végére. Varga Mihály szerint a gazdaság már jövőre visszatérhet a 4 százalék körüli egyensúlyi növekedési pályára.