Felkészülhetnek az autósboltok, a kozmetikai termékeket, lakkokat és festékeket, mosó- és tisztítószereket, állatfelszereléseket és játékokat forgalmazók, a kötelező akciótartásra kötelezett nagy üzletláncok, a webshopok, a villamosenergia-, földgáz- és víziközmű szolgáltatók, a játszótéri eszközöket üzemeltetők, és az építési termékek, valamint a lítium akkumulátorral működő villamossági termékek – így akár az elektromos rollerek, robogók – forgalmazói, mert őket jövőre garantáltan ellenőrizni fogja a fogyasztóvédelem.

A napokban közreadta az illetékes tárca, milyen ellenőrzésekre és termékbiztonsági szempontú laboratóriumi vizsgálatokra számíthatnak a vállalkozások és termékeik 2024-ben a fogyasztóvédelmi hatóságok részéről. Az Igazságügyi Minisztérium (IM) hivatalos weboldalán már megtalálják az érdeklődők a jövő évre betervezett fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzések listáját tartalmazó dokumentumot, az ún. Ellenőrzési és Vizsgálati Programot (EVP). 

Nézzük, mi minden kerül jövőre hatósági ellenőrzési célkeresztbe. Fogyasztóként hazánkban nyár óta mindenki megismerhette a kötelező akciótartásokat a nagyobb üzletekben, sőt a Gazdasági Versenyhivatal által működtetett árfigyelő rendszer is sokak számára hasznos segítség az árak összehasonlításakor egy-egy bevásárlás előtt. Nem meglepő, hogy az letörése érdekében hozott kormányzati intézkedések érvényesülését, 

tehát a kötelező akciótartásra és az árfigyelő rendszerbe történő adatszolgáltatásra vonatkozó jogi előírások betartását 2024-ben országosan ellenőrizni fogják a vármegyék kormányhivatalainak fogyasztóvédelmi osztályai. 

A meghirdetett kormányzati fogyasztóvédelmi politikai prioritásokkal teljes összhangban pedig sor kerül majd jövőre a gyermekek védelme érdekében a játékok, sőt, a „gondtalan családi kikapcsolódás érdekében” a kertészeti gépek, ahogyan „a biztonságos otthonok érdekében” az építési termékek ellenőrzésére, továbbá a szórakoztatási célú berendezések és sporteszközök üzemeltetési feltételeinek ellenőrzésére is.

Children's,Playroom,With,Plastic,Colorful,Educational,Blocks,Toys.,Games,Floor
Fotó: Shutterstock

A hazai fogyasztóvédelmi politika egy másik deklarált fő prioritására, nevezetesen a digitális fogyasztóvédelemre tekintettel, sor fog kerülni az adattörlő címkékkel kapcsolatos ellenőrzésekre, 

vagyis az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét lehetővé tevő alkalmazással kapcsolatos előírások betartásának vizsgálatára, ahogyan  az online értékesítés és az online térben megjelenő kereskedelmi kommunikáció átfogó fogyasztóvédelmi ellenőrzésére is számítania kell az érintetteknek. 

Vagyis jövőre is hatósági fókuszban maradnak a webáruházak.

Nem megy ki a divatból a szavatossági és jótállási igények intézésének átfogó ellenőrzése sem, vagyis azok a vállalkozások, akik esetleg eddig nem tették, azoknak érdemes mihamarabb rendbe tennie az ezzel kapcsolatos vásárlási feltételeket, kötelező jótállási jegyeket, gyártói jótállási nyilatkozatokat, reklamációkezelési belső folyamatokat. Mivel az EU-ban 2022. tavasza óta tilos az ún. BMHCA illatanyag-tartalmú kozmetikumok forgalmazása, és a közelmúltban az irányító szakmai felettes tárca által elrendelt, intenzív hatósági ellenőrzések tapasztalatai szerint viszont sajnálatos módon még mindig sok, ilyen összetevőt is tartalmazó termékkel találkozhatnak országszerte a fogyasztók a drogériák, a kozmetikumot forgalmazó boltok polcain, 

ezért 2024-ben a kozmetikumok BMHCA tartalmának célirányos hatósági ellenőrzésére kell számítania a kozmetikai termékeket forgalmazóknak. 

Méghozzá a forgalmazási lánc összes szereplőjének, tehát az importőrtől a kiskereskedelmi egységekig minden cégnek, aki részt vesz kozmetikumok forgalmazásában. Emellett külön célvizsgálat keretében 2024-ben, ahogyan a korábbi években is, a veszélyes termékek keresésére is sor kerül majd a hagyományos és az online kereskedelmi forgalomban egyaránt, különös tekintettel a súlyos kockázatot jelentő és emiatt a közismert RAPEX rendszerben közreadott termékekre. Emellett jövőre ismét fókuszba kerülnek a fűszerpaprikák, amely termékek összes színezéktartalmának összehasonlító vizsgálatára készül a hatóság.

És végül, mint minden évben, 2024-ben is sor kerül a karácsonyi dekorációs villamossági termékek, a vámriasztással érintett termékek  laboratóriumi, vagyis termékbiztonsági szempontú vizsgálatára, ahogy a dohánytermékek forgalmazásának ellenőrzésére és a cigaretták kátrány, nikotin és szén-monoxid hozamának vizsgálatára is.  

Lesznek tehát régről már ismert, sőt, „örökzöld” és új fókuszpontok és bár az EVP 2024-re csupán 29 témavizsgálati címet hirdet meg

– vagyis mennyiség szintjén néggyel kevesebb előre betervezett célellenőrzésre kell számítaniuk a cégeknek, mint 2023-ban –, nem árt figyelemmel lenni arra, hogy a 29 tétel nem jelenti a hatósági fókusz enyhülését, sem a fogyasztóvédelmi jogi kockázatok csökkenését. Ennek oka pedig, hogy a jogalkotó most tervezi megemelni a kiszabható bírságminimumokat és maximumokat, amellett, hogy az elmúlt év számos fontos fogyasztóvédelmi jogszabályváltozást hozott, amelyek alkalmazást kívánnak, így a korábbi évekről ismert témavizsgálati címek is meglehetősen tág teret adnak majd az ellenőrző hatóságoknak, ráadásul jelentősebb bírságfenyegetettséggel járnak a cégek oldalán jövőre, mint idén. Minden érintettnek mihamarabbi sikeres felkészülést!