BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végre: már nem a magyarok dolgoznak a legtöbben Ausztriában – csak kérdés, meddig marad így

Rohamtempóban fogynak az Ausztriában dolgozó magyarok. Ez hazai szempontból jó hír, de egyelőre kár levonni a friss statisztikából messzemenő következtetéseket.

Egyetlen hónap leforgása alatt 4494 magyar állampolgár hagyta ott az osztrák munkaerőpiacot – derül ki az ottani társadalombiztosító friss adataiból.

határ
Végre már nem a magyarok dolgoznak a legtöbben Ausztriában. Fotó: Shutterstock

Az Österreichische Sozialversicherung vonatkozó statisztikájának értelmezéséhez fontos tudni, hogy csak a bejelentett, teljes állásban foglalkoztatottakat veszi számba. Szeptemberben még 124 418 magyar dolgozott így Ausztriában, októberben viszont már csak 119 924-en maradtak, ami majdnem 5 százalékos csökkenés.

Mindez rendkívül kedvező folyamat a magyar munkaerőpiac szempontjából, pláne, hogy az Ausztriában dolgozó magyarok száma sorozatban már harmadik hónapja csökken. A folyamat még augusztusban kezdődött, amikor hosszú idő után mínuszban zárt havi bázison az osztrákoknál nyilvántartott magyar munkavállalók száma. Akkor júliushoz képest közel félezren, egészen pontosan 372-en léptek ki az osztrák állásaikból. A csökkenés minimális volt, mindössze 0,3 százalék, mégis fordulatot jelentett. Előtte ugyanis hónapokon át meredeken emelkedett az Ausztriába kivándorolt magyarok létszáma.

A csökkenés szeptemberre jóval markánsabb volt, és már 1886 magyar dolgozót veszített Ausztria, ami 1,5 százalékos, számottevő apadást jelentett. Ez gyorsult tovább tehát októberre és hagyta ott kis híján 4,5 ezer honfitársunk a nyugati szomszédunkat. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy 

már nem a magyar a legnépesebb külföldi kolónia Ausztriában, 

a legtöbben megint a németek vannak, több mint 123 ezren. Ez szintén fordulat, a nyár vége óta ugyanis a magyar dolgozók adták a legnagyobb külföldi munkavállalói kört Ausztriában, a rekord csaknem 127 ezer fő volt.

A helyzet alakulását tehát Magyarországról nézve jó látni, ugyanakkor nem érdemes elhamarkodott következtetéseket levonni a számokból. Amit most látunk, az egy pillanatkép, az igazi kérdés, hogy vajon hosszabb távon is kitart-e az el- és visszavándorlás Ausztriából. Az osztrák munkaerőpiac ugyanis bizonyos szempontból ciklikus, amit leginkább a mezőgazdasági munkák és turisztikai szezon mozgat. Ezt jól mutatja, hogy pillanatnyilag összesen 987 ezer főt számlálnak az Ausztriában dolgozó külföldiek, miközben ugyanez a nyáron még bőven millió fölött volt. 

Csakhogy jelenleg a turizmus a téli időszak előtt van, az agráriumban pedig végéhez ért a betakarítás. Könnyen lehet, hogy a rohamtempóban fogyó ausztriai magyarok jelensége mögött éppen az a fő mozgatórugó, hogy az ezekben az ágazatokban a kenyerüket kereső foglalkoztatottak egy részét átmenetileg kijelentették. Az igazi vízválasztó a december lesz, addigra ugyanis kitör a síidény, így a vendéglátásnak szüksége lehet az extra munkaerőre. 

Miután az osztrák munkaerőpiac kifejezetten vadássza a magyar munkaerőt, akkorra biztosan látszani fog, hogy visszapattan-e a mostani, relatíve alacsonyabb foglalkoztatotti adat vagy tovább folytatódik a csökkenő tendencia. Novemberre mindenesetre az prognosztizálható, hogy ha nem is ilyen intenzitással, de újra mérséklődni fog az Ausztriában dolgozó magyarok száma.

A hazai munkaerőpiac számára tehát most van itt az alkalom, hogy az Ausztriából hazatérő magyar állampolgárokat itthon tartsa. Ez már csak azért is érdeke lenne, mert komoly emberhiány látszik számos, főképp fizikai, kétkezi munkakörben. Márpedig az osztrákok főképp ilyen feladatokra alkalmazzák a magyar dolgozókat, ezért aztán az osztrák és a magyar munkaerőpiac éles versenyben áll egymással. Ebből a szempontból tehát különös jelentőséggel bír, hogy milyen megállapodás születik a jövő évi béremelésekről és hogy a reálbér-növekedés mekkora mértékű lesz.

OECD: Magyarországon volt a legnagyobb a reáljövedelem-növekedés

Az idei második negyedévben három százalékkal nőttek a reáljövedelmek Magyarországon, ez derül ki az OECD 21 országra vonatkozó felméréséről.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.