Érezhetően fogyásnak indult az Ausztriában dolgozó magyarok száma – ez a következtetés vonható le az osztrák társadalombiztosító legfrissebb adatközléséből.

aufwiedersehen
Egyre több magyar int búcsút Ausztriának, az osztrák hatóság nyilvánosságra hozta a friss statisztikát. 
Fotó: Shutterstock

Hány magyar dolgozik Ausztriában?

Ez az előző, szeptemberi hónapra vonatkozik és az derül ki belőle, hogy az ősz elején összesen 

124 418 magyar állampolgár vállalt munkát az osztrák munkaerőpiacon.

Egyben ez továbbra is azt jelenti, hogy Magyarország adta a legtöbb dolgozót (a németek a másodikok, mintegy 123 ezres létszámmal) az osztrákoknak, de az is világosan látszik, hogy a magyar kolónia csökken. Ez a folyamat még augusztusban kezdődött, amikor hosszú idő után mínuszban zárt havi bázison az Ausztriában nyilvántartott magyar munkavállalók száma. Akkor júliushoz képest közel félezren, egészen pontosan 372-en léptek ki az osztrák állásaikból. A csökkenés minimális volt, 0,3 százalék, de mégis fordulatot jelentett. Előtte ugyanis hónapokon át meredeken emelkedett az Ausztriába kivándorolt magyarok létszáma.

Egyre kevesebb magyar dolgozik Ausztriában

Ez a csökkenő trend kapcsolt magasabb fokozatba szeptemberben, amikor is augusztushoz képest további majdnem kétezer magyar állampolgár zárta le az ausztriai munkavállalását. Vagyis egyetlen hónap leforgása alatt a 126 284 magyarból álló kolónia 1886 főt veszített. Ez már 1,5 százalékos, számottevő apadást jelent. Az becsülhető, hogy a következő hónapokban kitart a trend és egyre kevesebben lesznek az Ausztriában dolgozó magyarok. Ennek számos oka lehet. A külföldi munkavállalás időtartamát például masszívan meghatározza az egyéni sorsok alakulása is, de egy másik tényezőt is mindenképpen érdemes kiemelni: ez pedig a nyári idénymunkák, illetve a turisztikai főszezon lecsengése. Az persze bőven benne van a pakliban, hogy a télen újra felpörög majd az ausztriai munkavállalás. 

Meg fog lepődni, hogy honnan mennek a legtöbben dolgozni Ausztriába – nem Magyarországról

Az európai uniós tagországokban több mint 12,5 millió, országon belüli ingázót tartottak nyilván 2022-ben. Az emberek munkáért jellemzően a szomszédos országokba is ingáznak. Tavaly 2,09 millió 15–64 éves foglalkoztatott ingázott a lakóhelyéről másik országba.

Most van esély itthon tartani a hazatérő magyarokat

Már csak azért is, mert a magyar munkaerő igen kapós külföldön. Tömegével van rá példa itthon, hogy ausztriai állásokra különböző fejvadász cégek kifejezetten magyar munkaerőt toboroznak. A hazai számára tehát most van itt az alkalom, hogy az Ausztriából hazatérő magyar állampolgárokat itthon tartsa. Ez már csak azért is érdeke lenne, mert komoly emberhiány látszik számos, főképp fizikai, kétkezi munkakörben. Már pedig az osztrákok főképp ilyen feladatokra vadásszák a magyar dolgozókat, ezért aztán az osztrák és a magyar munkaerőpiac éles versenyben áll egymással.

Egy biztos: lenne „miből” hazacsábítani az embereket. Szeptemberben összes 1 000 840 külföldi dolgozót regisztráltak Ausztriában, így a 124 418 fős magyar munkavállalói réteg majdnem 12,5 százalékos arányt tett ki. Azaz 

minden nyolcadik nemzetközi dolgozó magyar volt az ősz elején az osztrákoknál.

A legtöbben közülük Alsó-Ausztriában keresik a kenyerüket, méghozzá 23 174-en. Népszerű Bécs (21 834 fő) és Burgenland (22 685 fő) is, de mindegyik osztrák tartományban többezres a magyar munkavállalói kör.

Közel lehet Románia és Bulgária schengeni csatlakozása

Kérdés persze, hogy sikerül-e minden tagállamot meggyőzni.