Csak a teljes körű casco segíthet azokon, akik árterületen hagyják az autójukat, és az áradó víz súlyos kárt tesz benne – derült ki a CLB biztosításialkusz-cég közleményéből.

Lezárták a fővárosi rakpartokat az árvíz miatt. Fotó: MTI / Illyés Tibor

Az elöntött ingatlanokban keletkező kárt a lakásbiztosítás alapján megtérítik a biztosítók, de belvíz ellen egyáltalán nincs biztosítás. Az árvízkárokat a kártérítési összeg pontos megállapításához azonban érdemes fotókkal dokumentálni

– javasolja a biztosító.

Az előrejelzések szerint tovább fokozódik az árvízhelyzet az országban, s nem kizárt, hogy az áradó folyók hamarosan lakóingatlanokba is betörnek. A víz okozta károkat a biztosítók megtérítik, de természetesen csak azoknál az ingatlanoknál, amelyekre már korábban kötöttek biztosítást a tulajdonosok.

A „korábban” kitétel azért fontos, mert csak azok a szerződések élnek, amelyeket legalább két héttel a kárbejelentés előtt bejegyeztek – magyarázta Németh Péter, a vállalat kommunikációs igazgatója. Azok tehát, akiknek a háza most kerül víz alá, és ennek hatására kötnének gyorsan egy biztosítást, sajnos elkéstek, az már ebben a kritikus helyzetben nem segít rajtuk – figyelmeztet a biztosítási szakértő. Németh az árvízhelyzet miatt fontosnak tartja elmondani, hogy kritikus helyzetben a biztosítók gyorsan utalják a megítélt kártérítési összeget – vagy annak egy részét –, ám nem mindegy, hogy mi alapján kalkulálják ki.

Árhullám: veszélyessé váltak a rakpartok a rendőrség szerint

Már kedden víz alá kerülhet a budai és a pesti alsó rakpart, a tetőzés csütörtökön várható Budapesten.

A károsultaknak ezért a saját érdekükben is fontos lehetőleg minden bekövetkezett megrongálódást fotókkal a lehető leggyorsabban és legrészletesebben dokumentálni. Érdemes azt is megörökíteni – ha látható –, hogy például a pincében, az udvaron vagy a ház helyiségeiben hol állt a víz, mert ennek segítségével a biztosító kárfelmérője pontosabban meg tudja állapítani a kártérítési összeget.

Aktívnak és a biztosítóval együttműködőnek kell lenni a kárbejelentéskor

– tanácsolja Németh. Ez azt jelenti, hogy a bekövetkezett állapot dokumentálása után a legrövidebb időn belül meg kell kezdeni a kármentést, vagyis a víz alá került tárgyak, bútorok, értékek kimenekítését. A szakértő szerint

a hibák számbavételekor érdemes aprólékosnak lenni, egyetlen friss repedést sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert ezekért utólag nem fog fizetni a biztosító.

Belvíz ellen viszont nincs biztosítás. A biztosítóknak helyrajzi szám alapján rajzolt belvizes térképük van, s az ilyen területre épült ingatlanokra eleve nem szerződnek – magyarázza a CLB szakértője.

Nem jár jobban az sem, aki ártéren hagyja a járművét

– az elmúlt napokban az árvízvédelmi figyelmeztetés ellenére több ilyen esetről is lehetett hallani –, s a kötelező biztosításban bízik. A víz által okozott kárt ugyanis a kgfb nem, csak a teljes körű casco téríti meg. Németh javasolja, az áradó folyók mellett élők az első riasztásra helyezzék biztonságba a járművüket.

Sokan keveslik a kártérítési összeget, ami messze elmaradhat egy tönkrement tévé, hűtő vagy bútor új árától. Ennek a régen kötött és soha nem frissített – vagyis a szerződéskötés óta újonnan vásárolt ingóságokhoz nem igazított – biztosítás az oka. A kártérítési összeget ugyanis a szerződésbe foglalt vagyonérték alapján kalkulálják a biztosítók, s ha az mélyen elmarad a mai áraktól, akkor a kártérítési összeg is csalódás lesz.

A lakásbiztosításokat érdemes négy-öt évente átnézni, s ha kell, frissíteni.

Egy ilyen „aktualizálás” nem magasabb díjat, hanem korszerűbb, több mindenre kiterjedő szerződést és biztonságot eredményez – magyarázza a CLB kommunikációs igazgatója.

Megérkezett az árhullám Budapestre – mentik az autókat a rakpartokról

Megkísérlik felvenni a kapcsolatot az üzembentartóval, ha az bejegyeztette a gépjármű-nyilvántartásba a telefonos elérhetőségét.