A szeptemberben bejelentett Élelmiszeripari beszállítófejlesztési program (Élip) iránt óriási méretű érdeklődés mutatkozott – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A kormány a magyar vállalkozások megerősítése érdekében arról döntött, hogy az Élelmiszeripari beszállítófejlesztési program keretösszegét 6-ról 33 milliárd forintra emeli, tehát további 27 milliárd forinttal támogatja az élelmiszeripari vállalkozások versenyképességének növekedését, az élelmiszeripari beruházások és kapacitások bővítését.

Közel nyolcvan vállalkozás pályázhat. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A kormány döntésének köszönhetően 78 magyar vállalkozás kaphat támogatást, összességében pedig több mint 45 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg a programnak köszönhetően.

Többek közt olyan beruházások finanszírozására nyílik lehetőség, mint gyártósorok beszerzése, zöldenergia-fejlesztés, csomagolásfejlesztés, raktárbővítés, hűtéstechnikai fejlesztések. A programra összesen 114 pályázatot nyújtottak be a cégek.

A pályázatokban bemutatott fejlesztések szinte egytől egyig nagyon értékes, a nemzetgazdaság szempontjából is hasznos projekteket, beruházásokat tartalmaztak.

A pályázók kilenctizede 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozás volt, miközben a pályázók kétharmada kevesebb mint száz főt alkalmaz, azaz feltörekvő vállalkozásnak számít.

Mivel az ígéretes támogatási igények jóval meghaladták a rendelkezésre álló, hatmilliárd forintos keretet, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére a kormány a tetemes mértékű megemeléséről döntött. A fejlesztések révén a hazai, alacsonyabb hozzáadott értékű termékstruktúrával működő beszállítók magasabb hozzáadott értékű termékek fejlesztését, gyártását kezdhetik meg.

A támogatott vállalkozások új, modern, ipar 4.0 technológiák alkalmazásával, innovációval és kutatási-fejlesztési tevékenységgel javíthatják hatékonyságukat és termelékenységüket, a technológiai szintlépésnek köszönhetően pedig nő a versenyképességük.

A minisztérium kiemelte, hogy fontos a már bizonyító, feltörekvő cégek versenyhelyzetben tartása annak érdekében, hogy a szintlépésük ne akadjon meg, a nehéz gazdasági környezet miatt ne halasszák el fejlesztéseiket, ne maradjanak el technológiai szinten az többi tagországának beszállítóitól.