Magyar gazdaság

Koránt sem ért véget az MVM-es számlázási anomália

A rezsicsökkentett mennyiség az időjárástól függ, így akik havi fogyasztás után fizetnek, azokat továbbra is érhetik meglepetések.

Bár a gázszámlák körüli problémákat ismerik, azokat 2025 előtt nem valószínű, hogy meg tudják oldani, mert a teljes informatikai rendszer átalakítása kell hozzá – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter az RTL Híradónak.

20220714_0010_MOR
Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság  Archive

A problémák közül a legsúlyosabb az volt, hogy az idén az ősz meleg volt, így az MVM nyárként tartotta számon, és a kedvezményes rezsicsökkentett gázmennyiség a szeptemberben szokásos 37 köbméter helyett csak 17-18 köbméter volt, ezért sokan kaptak a megszokottnál lényegesen magasabb számlákat – írja az Infostart.

Ez azokat érinti főként hátrányosan, akik amúgy beférnének az éves rezsicsökkentett keretbe, ám az anomália miatt mégis kénytelenek voltak versenypiaci árat fizetni az általuk használt gáz egy részéért. A hibát a jelenlegi rendszer is korrigálja később, ám addig a fogyasztók kvázi kamatmentes hitelt nyújtanak az MVM számára.

Lantos Csaba bizottsági  meghallgatásán gyakorlatilag elismerte ezt az értelmezés, amikor úgy fogalmazott, hogy nem helyes, „ha az állampolgár gyorshitelt ad az MVM-nek”. Hozzátette, hogy már dolgoznak az MVM számlázásának átalakításán, ám mára kiderült, hogy még várni kell rá.

 

Lantos Csaba rezsicsökkentés MVM
Kapcsolódó cikkek