Ugyan elsőre nagyobb beruházást igényelnek az újratölthető elemek az eldobhatókhoz képest, viszont hosszú távon többszörösen megtérül az áruk. Különösen igaz ez, ha olyan készülékbe szánjuk, amely nagy energiaigényű, és gyorsan falja az elemeket. 

Rechargeable,Battery,Being,Charged.,Quick,Aa,Charger
Az általános tapasztalatok alapján hosszú távon többszörösen megtérül az eldobhatóknál drágább újratölthető elemek ára
Fotó: Shutterstock

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) annak járt utána, hogy a tölthető elemek közül melyikkel járunk a legjobban teljesítmény szempontjából.

A fogyasztóvédelem területén tevékenykedő TVE nyolc márka – Ansmann, Duracell, Energizer, GP, IKEA, Panasonic, Philips, Varta – 38, hazai boltokban és webshopokban megvásárolható AA és AAA tölthető elemét tesztelte nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, egységes módszertan alapján, laboratóriumban. A modellek között 22 darab AA és 16 darab AAA elem szerepelt. A hosszú távú használat, az egy feltöltéssel elérhető maximális üzemidő és az önkisülés vizsgálati eredményei számítottak bele legnagyobb súllyal az összesített végeredménybe.

Mennyire hosszú az a hosszú táv?

A szakemberek annak érdekében, hogy ne általánosságban hivatkozzanak a tölthető elemek hosszú távú strapabírására, a termékteszten kétszázszor töltötték fel és merítették le az elemeket extrém otthoni körülmények között, mint például erős fényű LED-zseblámpában

Mérték az elemek kapacitását végig a használat alatt, mivel arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi ideig tudják a kezdeti kapacitásuk legalább 80 százalékát tartani, és mikor érik el a 60 százalékát. 

Ez utóbbi már az a szint, amikor érezhetően gyakrabban kell töltőre rakni az elemeket. A vizsgált AA elemek 179 és 450 közötti munkaórát teljesítettek, míg kapacitásuk 80 százalékra csökkent. Ugyanez az érték az AAA típusú elemek esetében 230 és 427 munkaóra között mozgott. 

Close,Up,Focus,To,Insert,Alkaline,Battery,To,Torch
A szakértők a termékteszten kétszázszor töltötték fel és merítették le az elemeket extrém otthoni körülmények között.
Fotó: Shutterstock

A számok beszédesek, óriási különbségek tapasztalhatók a tölthető elemek piacán. A rossz hír pedig az, hogy egy márkán belül is jelentős különbségek vannak e tekintetben a különböző termékek között. A Duracell Rechargeable AA például épphogy közepes, míg a Duracell AA Recharge Ultra már elfogadható, a Duracell AA Recharge Plus pedig kiváló eredményt ért el. Azonban nem elég csupán e szempont alapján dönteni. 

Milyen üzemidőre számíthatunk egy feltöltéssel?

A Duracell AA Recharge Plus kiváló hosszú távú megbízhatósága ellenére sem javasolt termék a teszteredmények alapján, ugyanis üzemideje egy feltöltéssel mindössze 4,5 óra. Önmagában ez nem tűnik kevésnek, viszont a vizsgálatok azt mutatják, hogy nem kell beérnünk ennyivel, ugyanis 

6, 7 sőt 8 órás üzemidőre is van bőven példa a tesztelt AA típusú tölthető elemek között. 

Az alacsony üzemidő a hátránya a Panasonic Eneloop Lite AA és AAA tölthető elemeinek is. Az előbbi három, az utóbbi mindössze 2,4 órát bír egy töltéssel. A jó hír, hogy akadnak olyan Panasonic AA elemek is, amelyek hat vagy akár hét órát is bírnak egy töltéssel, illetve AAA elemek, amelyek már kiválónak számító négy órán keresztül üzemelnek egy töltéssel. 

Boy,Playing,With,A,Radio,Car,At,Home.,Plastic,Radio
Ha az új játékhoz nem jár automatikusan elem, olyankor – főleg karácsony este – jól jönnek a fiók mélyén lapuló tölthető darabok.
Fotó: Shutterstock

Ráadásul egyéb kritériumok szerint is jó választásnak bizonyulnak. Mint például a fentebb említett hosszú távú használat vagy az önkisülés.

Mire számíthatunk, ha néhány hét elteltével kapjuk elő az elemet a fiókból?

Fiókban, hűtőben, varázsdobozban való tárolás ide vagy oda, sajnos nem lehet elkerülni, hogy az elemek használaton kívül, tárolás közben is veszítsenek kapacitásukból. Ezért vizsgálták, hogy a tölthető elemek teljes feltöltést követően kezdeti kapacitásuk hány százalékát őrzik meg 25, illetve 50 nap elteltével. Huszonöt napot követően a tesztelt elemek kapacitása 7–20 százalékkal csökkent, 50 napot követően már akár 27 százalékos kapacitáscsökkenést is tapasztaltak a tesztelők. Ezt a leggyengébb eredményt a Philips R6B4B260/10 AA elemének sikerült elérnie.

Érdemes tehát alaposan utánajárnunk vásárlás előtt egy-egy termék valós tulajdonságainak, mivel a termékteszt eredményei szerint nagyok a különbségek. 

A tesztelt AA típusú tölthető elemek közül egy-egy Panasonic, IKEA, illetve Varta termék végzett az első helyen. Az AAA típusú elemek közül pedig egy-egy Duracell, Philips, illetve szintén Varta termék lett a legjobb.