Teljes egészében illetékmentesek lesznek a Plusszal vásárolt városi ingatlanok egy frissen megjelent jogszabály értelmében, szemben az eredeti tervekkel, amely szerint a vételár 80 millió forintot meghaladó része után fizetni kellett volna – derül ki a Bankmonitor szombati közleményéből, mely a szervezet számításai szerint 2,8 millió forint megtakarítást jelent egy 150 millió forintos ingatlan esetén.

A Magyar Közlönyben pénteken megjelent törvény többek között a lakástámogatásokhoz kapcsolódó illetékmentességet is módosítja, így vételártól függetlenül nem kell megfizetni a vagyonátruházási illetéket abban az esetben, ha felhasználásával történik a lakásvásárlás. 

csok
Fotó: Shutterstock

Ez a Bankmonitor szakértői szerint főként a nagyértékű ingatlanok vásárlóit segíti, már csak azért is, mert az eredeti tervek szerint is csak a vételár 80 millió forintot meghaladó részére kellett volna illetéket fizetni.

Az illeték alapesetben a vételár 4 százaléka, tehát 20 millió forint esetén 800 ezer forint, 60 millió forintnál pedig 2,4 millió forint. CSOK Plusszal maximum 150 millió forintért vásárolható ingatlan, ez után az illeték 6 millió forint, amiből azonban a 80 millió forintig esedékes 3,2 millió forintot eddig is elengedték volna, így a maximális előny 2,8 millió forint.

A preferált kistelepüléseken nincs változás, itt továbbra is teljes egészében megmarad az illetékmentesség abban az esetben, ha felhasználásával vásárol valaki ingatlant.

A CSOK Plusz által nyújtott kedvezményekért cserébe ugyanakkor szigorú feltételeket kell teljesíteni, és ezek megsértése esetén a kedvezményeket rendezni kell az állam felé. Ez alól az elengedett illeték sem kivétel. Azonban ha csak részben kell visszafizetni a kamattámogatást, úgy az illetékmentesség megmarad. Ez a gyakorlatban akkor fordulhat elő, ha részben teljesült a gyermekvállalás, tehát például két gyereket vállaltunk, de csak egy született. Az illetékmentesség akkor is megmarad, ha egészségügyi okokból nem jön össze a gyerekvállalás.