Idén már harmadszor kerül sor magyar–török magas szintű találkozóra. A decemberi egyeztetés alkalmával a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésére érkezett a török államfő Magyarországra. 

The,National,Flag,Of,Turkey,On,A,Large,Number,Of
A magyar–török külkereskedelmi forgalom évről évre bővül. Fotó: Shutterstock

A 2023. december 18-i találkozó kapcsán már kilátásba helyezték a felek egy olyan együttműködési megállapodás aláírását, amelyben a kiemelt stratégiai partnerség megteremtése mellett a kölcsönös veszélyhelyzeti segítségnyújtásról is megállapodhatnak. Az egyeztetésen várhatóan a gazdasági, kereskedelmi, védelmi, politikai és kulturális témákat is érintik majd.

Növekvő külkereskedelmi forgalom

Magyarország és Törökország kapcsolata hosszú ideje stabil, kiegyensúlyozott, gazdasági és kereskedelmi tekintetben gyümölcsöző. A két ország közötti külkereskedelmi forgalom értéke az elmúlt években tovább nőtt, a Törökországból hazánkba érkező évről évre magasabb: míg 2010-ben 581,8 millió amerikai dollár értékben érkezett török áru hazánkba, addig 2015-re ez az összeg csaknem megduplázódott (1001,50 millió dollárt tett ki), 2020-ra pedig elérte az 1 milliárd 888,60 millió dollárt – derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány összegzéséből. Fontos tény, hogy december 15-én a modern kori magyar–török diplomáciai kapcsolatok századik évfordulóját ünneplik, s ez az évforduló is megerősíti a mostani találkozó fontosságát.

A török–magyar kapcsolatok területei

A Magyarországra érkező importáruk között főként gépjárművek, fém alkatrészek, elektronikai berendezések, valamint textil- és ruhaipari termékek vannak. Magyarország járműalkatrészeket, vegyipari termékeket, számítástechnikai és műsorszóró berendezéseket, élelmiszert és fémárut szállít Törökországba. A két ország kereskedelmi kapcsolatai 2015-től tovább erősödtek.

A Keleti nyitás külgazdasági stratégia részeként bevezették a Déli bővítés nevű programot, amelynek egyik célországa Törökország.

A Déli bővítés stratégia részeként a magyar növelését, a gazdaság-diplomáciai kapcsolatok szorosabbra fűzését, valamint a diplomatahálózat bővítését tűzték ki célul az egyes térségekben. Emellett magyar kereskedőházak nyitását kezdeményezték, amelyek segítségével a hazai kis- és középvállalatok ki tudnak a lépni a nemzetközi piacra, valamint a hazánkba érkező külföldi közvetlen tőkebefektetések növelését célozták meg.

A török–magyar együttműködés eddigi eredményeit jól tükrözi a hozzánk érkező török tőkebefektetések folyamatosan növekvő összege, amelyek jelentős része a feldolgozóiparba, valamint az energetikai és a kutatási-fejlesztési tevékenységekbe áramlanak. 

A kétoldalú kereskedelmi forgalom 2022-ben rekordot ért el Magyarország és Törökország között. A hazánkban működő török társaságok közel 2200 embert foglalkoztatnak. Az idei januári találkozó alkalmával Mustafa Varank és Szijjártó Péter miniszterek kilátásba helyezték, hogy a török befektetések további ösztönzésére a török VakiBank fiókot nyit Budapesten. 2024-ben a török–magyar kulturális évad rendezése, 2025-ben pedig a magyar–török tudomány és technológia éve kerül a kétoldalú kapcsolatok fókuszába. 

Az elmúlt év energiaválságában még nagyobb hangsúlyt kapott a Török Áramlat földgázvezeték, amelyen keresztül tavaly Magyarországra 4,8 milliárd köbméternyi gáz érkezett, ezzel a teljes fogyasztás mintegy felét fedezve. 

Török befektetések Magyarországon

Magyarországon számos török vállalkozás működik. Közülük a legnagyobb török befektetők a következő cégek: a fuvarozás terén működő Ekol Logistic Szolgáltató Kft., a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér földi kiszolgálásában tevékenykedő Celebi Ground Handling Hungary Földi Kiszolgáló Kft., a műszaki textilgyártásban érdekelt Metyx Hungary Kft., illetve a traktor- és földmunkagépkabinok gyártását végző Yaris Kabin Hungary Kft. 

Kiderült, miért jön megint Magyarországra Erdogan: keleti erődemonstráció készül Budapesten

Törökország úgy tekint Magyarországra, mint amelyben megbízhat Európában. Erdogan azért érkezik négy hónapon belül másodjára Magyarországra, hogy elmélyítse a stratégiai partnerséget.