A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szakmai támogatása mellett a Gazdasági Versenyhivatal 2023. július 1-jén indította el az árfigyelő rendszert , amely már több mint 5 hónapja támogatja a háború, a szankciók és a multik árspekulációja miatt megemelkedett letörését – derült ki a GFM közleményéből.

Budaörs, 2023. július 12.Árellenőrző alkalmazás egy mobiltelefonon az idén július elsején indult online árfigyelő rendszer kapcsán tartott sajtótájékoztatón a budaörsi Tesco bevásárlóközpontban 2023. július 12-én. Az online árfigyelő rendszer hatékony fejlesztésnek bizonyult az infláció letörésére, arra, hogy "hatékonyan vegyük föl a szankciós inflációval szemben a versenyt" – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.MTI/Lakatos Péter
Sokat segít a karácsonyi nagybevásárlásnál az árfigyelő.
Fotó: Lakatos Péter / MTI

Az online platform az árak összehasonlíthatóságán keresztül támogatja a családok tudatosabb vásárlási döntéseit.

Az elmúlt hónapokban a rendszer bizonyított, hiszen a kötelező akcióval együttesen érdemben járult hozzá ahhoz, hogy a kormány vállalásához képest két hónappal korábban, már októberre egy számjegyűre szorította vissza az infláció mértékét.

Az online árfigyelő az árak összehasonlíthatóságán keresztül nagyban fokozta a versenyt a kiskereskedelmi üzletek között:

indulása óta az eddig megfigyelt 62 termékkategóriából 50 termékkategóriában átlagosan 5,5 százalékkal csökkentek az átlagárak.

A megfigyelt élelmiszerek árainak július elejéhez képest mért mérséklődése mintegy 0,4 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve több mint 1,3 százalékpontos élelmiszer-inflációt csökkentő hatással járhatott a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.

A karácsonyi nagybevásárlás előtt is érdemes használni az árfigyelőt

Sokat spórolhatnak a családok az adventi időszakban.

Az online árfigyelő sikerességét mutatja az is, hogy indulása óta már több mint 1,4 millió látogatója volt, a szabad szavas keresések száma pedig átlépte a 850 ezret.

https://arfigyelo.gvh.hu/
árfigyelő, árak, bolt, áru, zöldség, gyümölcs, sajt
Egyre bővül a termékek listája. Fotó: GVH

A családok megvédése és az infláció további csökkentése érdekében a kormány arról döntött, hogy 2024-ben is biztosítja az online árfigyelő rendszer működését, valamint a felhasználói visszajelzések alapján kibővíti a megfigyelt termékköröket, ezzel is tovább fokozva a kiskereskedelmi üzletek közötti versenyt.

A GFM javaslata szerint az árfigyelő rendszerben megfigyelt termékkörök száma ennek megfelelően 18 termékkörrel bővülhet, azaz összességében 80-ra emelkedhet.

Budaörs, 2023. július 12.
Az árusítótér ártájékoztató táblákkal az idén július elsején indult online árfigyelő rendszer kapcsán tartott sajtótájékoztató napján a budaörsi Tesco bevásárlóközpontban 2023. július 12-én. Az online árfigyelő rendszer hatékony fejlesztésnek bizonyult az infláció letörésére, arra, hogy "hatékonyan vegyük föl a szankciós inflációval szemben a versenyt" – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
MTI/Lakatos Péter
Tovább bővül a megfigyelt termékek köre. Fotó: Lakatos Péter / MTI

A javasolt 18 újabb termékkör meghatározásakor kiemelt szempontként érvényesült, hogy az ételérzékenységgel rendelkezők által fogyasztott termékekről is információt nyújtson a rendszer, amellett, hogy tovább bővíti a megfigyelt termékek körét.

Ennek eredményeképpen az online árfigyelő a jövőben

  • a marha- és
  • a kacsahússal, valamint olyan

laktóz- és gluténmentes termékekkel egészülhet ki, mint például

  • a laktózmentes túró,
  • laktózmentes trappista sajt,
  • laktózmentes kefir vagy
  • a gluténmentes kenyér és
  • gluténmentes tészta.