Magyar gazdaság

Kiderült: Győr a legfejlettebb, de nem mindenben

Az Egyensúly Intézet felmérésre kimutatta, hogy Győr több jelentős kategóriában is az élen jár, ilyen például a legmagasabb egy főre eső nettó belföldi jövedelem.

Egy friss kutatás szerint Győr már a legfejlettebb magyar városok közé sorolható, mivel magas jövedelem, alacsony bűnözés és alig tapasztalható jellemzi. Az Egyensúly Intézet most közzétett településindexe alapján Győr a második legfejlettebb vármegyeszékhely. A dobogó első fokán Székesfehérvár áll, Győr alatt pedig Eger foglal helyet.

Gyor,City,Center,In,Hungary,Aerial,View.
Fotó: Shutterstock

A felmérésben Győr több kategóriában is első helyen végzett a vármegyeszékhelyek között, ezek voltak a

  • a legmagasabb egy főre eső nettó belföldi jövedelem (461 ezer forint),
  • az ezer lakásra jutó lakásépítések száma (11 lakás) és
  • a legalacsonyabb nyilvántartott álláskeresők aránya.

Bár a győriek jól állnak az iparűzésiadó-bevételek terén, az egy főre jutó önkormányzati bevételek tekintetében jócskán elmaradnak Székesfehérvártól: az utóbbinak kevesebb mint a harmadára (460 ezer forint) tettek szert 2021-ben – rögzítették a kutatásban. 

A településindex alapján az első három helyen végzett vármegyeszékhely közül Győrbe érkezett a legtöbb egy főre jutó állami támogatás (500 ezer forint), ugyanakkor a legalacsonyabb volt az alapszolgáltatásokon felüli, azaz a kötelező önkormányzati feladatok ellátáson túli egy főre vetített önkormányzati kiadás (70 ezer forint) – írja a Kisalföld.

Győr esetében a vizsgált időszakban megfigyelhető fejlődés elsősorban a bűncselekmények számának csökkenéséből, továbbá az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelemből, az szja-t fizetők arányából és az átlagos négyzetméterárak növekedéséből ered

– emelte ki Boros Tamás, az Egyensúly Intézet igazgatója. További jó hír Győr-Moson-Sopronnak, hogy Budapest és Pécs után Győrben részesültek a legtöbben (454 fő) jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban, az ötezer fő alatti települések közül pedig Győrzámolyon volt a második legmagasabb az oda- és elvándorlások különbsége (195 fő).

A legerősebbek és a leggyengébbek

A településindexből kiderül, hogy a legfejlettebb kisvárosokat és községeket általában a Balatontól északra, Budapesttől nyugatra találjuk, vagyis javarészt az Észak- és Nyugat-Dunántúlon. A legtöbb fejlődést elérő kisebb települések a Budapesthez közeliek, köszönhetően a fővárosból kiköltözők nagy számának. A keleti országrészek kisvárosai jelentős hátrányban vannak a nyugatiakhoz képest. 

A legelmaradottabbak az észak-magyarországi és dél-dunántúli ötezer fő alatti falvak, így nem meglepő, hogy ezek közül néhánynak sikerült viszonylag látványos előrelépést produkálnia a hét év alatt.

Azok tudtak igazán fejlődni, amelyek a vizsgált időszakban alacsony lakosságszámmal, továbbá jelentős költségvetési és jövedelemnövekedéssel rendelkeztek.

Győrben sem most kezdődött

Dézsi Csaba András polgármester elmondta, hogy több tekintetben, több mutató alapján is Győr a legfejlettebb vármegyeszékhely: a város „sikerességét az itt élők szorgalma, tudása és tehetsége adja. A teljes foglalkoztatottság egyik fő záloga az ipari park, amelyet még 1992-ben hoztak létre Kolozsváry Ernő akkori városvezető kezdeményezésére, és amelybe egy évvel később megérkezett az Audi. Eredménynek tekintem, hogy az és a koronavírus-járvány által sújtott világban megőriztük és megerősítettük pozícióinkat.”

A győri Audi élén nemrég történt változás: Alfons Dintnertől Michael Breme vette át a vezetést. Breme több mint húszéves tapasztalattal rendelkezik az Audi termelési világában, és már eddigi munkaköreiben is nagyban hozzájárult a győri gyártótelephely fejlődéséhez. A leköszönő Dintner több nemzetközi gyártótelephelyen végzett négy évtizedes munkájával meghatározta az Audi és Volkswagen konszern sikereit, de mostantól magánéletére fókuszál.

 

győr vármegyeszékhely Egyensúly Intézet kutatás fejlődés
Kapcsolódó cikkek