Az idén 147 milliárd forint értékben hirdetnek meg innovációs és kutatási pályázatokat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI) terhére. Az alap programstratégiája összesen 176,263 milliárd forintnyi pályázat meghirdetésére, illetve kezelésére tesz javaslatot. A tavalyi keret mintegy 80 milliárd forint volt.

Diverse,Young,Group,Of,Engineers,Working,In,A,Startup,Company
Az alap az idén mintegy 80 százalékkal nagyobb összegre ír ki pályázatokat, mint tavaly.
Fotó: Shutterstock

 

Az idén három fő fókuszpont diktál 

A vállalati innovációs programok immár valamennyi vállalattípus számára érhetők el – olvasható a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közleményében –, így a startupok, spinoffok és kkv-k mellett a nagyvállalatoknak is. Ugyanakkor elvárás minden vállalati innovációs programmal szemben az egyetemekkel, kutatóintézetekkel való együttműködés. 

A programstratégia pályázati portfólióját kiegészíti a Kormányzati Önerő Alap, amely szintén az NKFI Alapon keresztül kínál 8 milliárd forintot a magyar kutatók nemzetközi beágyazottságának növeléséhez.

A Neumann János Program határozta meg azokat a fókuszterületeket, amelyekre a KFI-forrásokat azok gazdasági hatásának érdekében koncentrálni kell. Az idén ez három fő területet jelent.

Az NKFI hivatal kiválósági alapon azonban a fenti fókuszterületek mellett továbbra is befogad és elbírál olyan, kimagasló színvonalú KFI-pályázatokat, amelyek illeszkednek a kormány gazdaságpolitikájához. A pályázatokat továbbra is két körben értékelik. Azokat a szakmai előminősítés után lehet ténylegesen beadni. Az értékelés és a döntéshozatal felgyorsul.

Lendületet kaphatnak a kiválósági alapú kutatások

A programstratégia az innovációs és a kutatási alaprészből áll. A megpályázható forrás meghatározó részét, 136,755 milliárd forintot az innovációs alaprész hét programja viheti el. A legtöbb pénz, 85 milliárd forint a KKV Fókuszterületi Innovációs Program nyertes pályázataira fordítható, a második legtöbb – 20 milliárd forint – az Innovációs Kockázati Tőkeprogramra, amelyet 9,155 milliárddal a HU-rizont Nemzetközi Program követ. Ez utóbbi a magyar kutatók és szervezetek nemzetközi kapcsolatépítését, beágyazottságát segíti.

Hét program alkotja a 39,508 milliárd forint keretű kutatási alaprészt is. A támogatásból 19 milliárd forint juthat a kiválósági alapú kutatásokra, 10 milliárd az Egyetemi Kutatói Ösztöndíjprogramra és 6 milliárd a Research Grant Hungaryre, amelyből a legdinamikusabb kutatási szakaszban lévő kutatók támogathatók. A Research Grant Hungaryból jut pénz az innovációs fókuszterületen dolgozó külföldi kutatók Magyarországra csábítására is. Velük kapcsolatban az elvárás az, hogy legalább három éven belül valósuljanak meg mérhetően világszínvonalú alkalmazott kutatások.