Magyar gazdaság

Milliárdokat költ a kormány foglalkoztatási programra

Hamarosan program indul mintegy 2,6 milliárd forintos forrásból a generációk közötti tudásátadás és a pályakezdő álláskeresők beilleszkedésének elősegítésére – ismertette Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Arról is beszélt: a kormány célja, hogy idén 4-5 százalékkal nőhessen a magyar fizetések vásárlóereje.

Magyarországon a munkaalapú társadalom alapjai erősek, a háború és szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben is sikerült megvédeni a munkahelyeket és növelni a foglalkoztatottak számát, ezzel is tovább erősítve a magyar családokat – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium, reagálva a novemberi foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokra. 

_LUS_6987
Czomba Sándor szerint a kormány célja, hogy idén 4-5 százalékkal nőhessen a magyar fizetések vásárlóereje.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az adatokat elemezve kiemelte: a Gyurcsány-korszakhoz képest a munkanélküliek aránya kevesebb mint a felére esett vissza, és az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, miközben 

  • 1 millióval dolgoznak többen, 
  • háromszorosára nőtt az átlagbér, a és a garantált bérminimum is,
  • és történelmi mélyponton van a regisztrált álláskeresők száma. 

„Aki tehát tud és akar dolgozni, el is tud helyezkedni, ráadásul ezért egyre magasabb bért kap” – jegyezte meg a politikus.

Kiemelte: 2023 az inflációcsökkentés éve volt, 2024 pedig a helyreállításáé. Szerinte a kormány célja, hogy fenntartsa és támogassa a bérek dinamikus emelkedését annak érdekében, hogy a tavaly szeptemberben bekövetkezett reálbérfordulatot követően 

idén 4-5 százalékkal nőhessen a fizetések vásárlóereje. 

A dinamikus, 4 százalékos gazdasági növekedés elérésével a kabinet célja, hogy 

  • helyreállítsa a fogyasztást, 
  • 25 százalékos szint felett tartsa a beruházási rátát, valamint 
  • tovább növelje a munkaerőpiaci aktivitást. 

Czomba Sándor hangoztatta: el kell érni, hogy a 20–64 év közöttiek aktivitási rátája a jelenlegi 78-ról 85 százalékra emelkedjen, ezért a kormány új és célzott munkaerőpiaci programot fog elkészíteni. Mint mondta: 

A gazdaságnak szüksége van a munkás kezekre, ezért minden meglévő munkaerő-tartalékot aktivizálni kell.

Ezért a munkaerőpiaci szempontból hátrányosabb helyzetben lévő rétegek, úgymint a 25 év alattiak, az 55 év felettiek, a kisgyermekes anyák, az alulfoglalkoztatottak, a nyugdíjasok mind erőteljesebb bevonása szükséges az elkövetkezendő időszakban. 

 

Milliárdokat költ a kormány foglalkoztatási programra

A generációk közötti tudásátadás és a pályakezdő álláskeresők beilleszkedésének elősegítésére 

hamarosan célzott foglalkoztatási program indul mintegy 2,6 milliárd forintos forrásból.

Ennek keretében a vállalkozások munkaerő-utánpótlásának zökkenőmentes lebonyolítása érdekében januártól bérkiegészítésre pályázhatnak azok a cégek, amelyek biztosítani szeretnék előtt álló dolgozóik pótlását. A projekt célja, hogy az új generációk a tapasztalt munkavállalóktól tanuljanak. Ezzel könnyebbé válik munkába állásuk, és a vállalkozások munkaerőpótlása is gördülékenyebb lesz. A támogatással több száz pályakezdő álláskereső állhat munkába, és szerezhet rövid időn belül olyan tapasztalatot, amellyel megállhatja a helyét a munkaerőpiacon. A program részleteiről a lebonyolító OFA Nonprofit Kft. a weboldalán napokon belül részletes tájékoztatást fog nyújtani – zárul a közlemény. 

 

munkanélküliség foglalkoztatási program foglalkoztatás Czomba Sándor
Kapcsolódó cikkek