Magyar gazdaság

Pénzeső hull a magyar vállalkozásokra

A munkaerőpiaci aktivitás és a foglalkoztatás további növelése, továbbá a munkanélküliek számának hátrányos helyzetű térségekben történő mérséklése érdekében ötmilliárd forintos forrásból indul kkv-kapacitásfejlesztő program. A projekt célja azon kis- és közepes vállalkozások kapacitásfejlesztésének támogatása, amelyek a négy leghátrányosabb helyzetű magyarországi régióban működnek, valamint legfeljebb tízfős létszámbővítést terveznek.

A munkaerőpiaci aktivitás és a foglalkoztatás további növelése, továbbá a munkanélküliek számának hátrányos helyzetű térségekben történő mérséklése érdekében ötmilliárd forintos forrásból indul kkv-kapacitásfejlesztő program – tudatta közleményben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

20230106 Győr - Ménfőcsanak 
Sajt körkép  Tebike Kft. 
Tebike juh-, kecske- és tehénsajtokat gyártó üzem     Tebike sajtüzem   Családi vállalkozás 

Fotó: Csapó Balázs CSB  Kisalföld  KA 

A képen:  ifj. Pődör István
Az új programnak köszönhetően mintegy kétezer új munkahely jöhet létre Magyarországon.
Fotó: Csapó Balázs

A tárca kiemelte: a programnak köszönhetően mintegy kétezer új munkahely jöhet létre, hozzájárulva a hátrányosabb helyzetű területek felzárkózásához. A kormány a bértámogatás mellett a kkv-k eszközbeszerzéséhez és online fejlesztéséhez is nyújt támogatást. 

A projekt célja azon kis- és közepes vállalkozások kapacitásfejlesztésének támogatása, akik a négy leghátrányosabb helyzetű magyarországi régióban (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl) működnek, valamint legfeljebb tízfős létszámbővítést terveznek.

A támogatás hosszabb távon segítené a kkv-k alkalmazkodását a zöld- és a digitális átállás okozta kihívásokhoz, hozzájárulva a magyar gazdaság versenyképességének megerősítéséhez, a létrejövő munkahelyek fenntarthatóságához. A projekt célcsoportját a 15–64 év közötti munkanélküliek képezik, vagyis azok, akiknek a felvételt megelőző hónapban nem volt munkából származó jövedelmük. 

Az új munkavállalók vonatkozásában a támogatott foglalkoztatás ideje hat hónapot, a nem támogatott továbbfoglalkoztatási kötelezettség ideje pedig négy hónapot tesz ki. A támogatást igénylőknek vállalniuk kell továbbá, hogy a nem támogatott továbbfoglalkoztatási időszakban sem a munkavállaló munkaideje, sem pedig a bruttó bére nem csökken a támogatás keretében folyósított bérköltség alá. 

A bértámogatás mértéke hat hónapig alkalmazottanként legfeljebb a havi bruttó négyszázezer forintot, valamint az ehhez kapcsolódó szociális hozzájárulási összegét érheti el. 

Emellett a bérköltség 30 százalékát kitevő mértékig 

  • eszközbeszerzés, 
  • a digitális átállás ösztönzése érdekében online marketing- és felhőalapú üzletiszolgáltatás-vásárlás, valamint 
  • a zöldátálláshoz kapcsolódó horizontális tevékenység szolgáltatási költségei és 
  • a továbbadott támogatással kapcsolatos nyilvánossági költségek is támogathatók. 

A  vállalkozásoknak 30 százaléknyi állami támogatástól mentes, saját forrást, önrészt kell biztosítaniuk. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár megállapította, hogy a programnak köszönhetőn 

egy új foglalkoztatottra összesen mintegy 2,5 millió forintos támogatás érhető el hat hónap alatt.

 A részletes pályázati dokumentáció a lebonyolító OFA Nonprofit Kft. weboldalán már elérhető.

Tíz százalék fölötti béremelés jöhet a legtöbb magyar cégnél – a szellemi dolgozókon van a sor

Ezekben a hetekben tárgyalják a 2024-es bérmegállapodásokat a hazai cégeknél, ahol eddig sikerült egyeszségre jutni, ott szinte szinte mindenhol két számjegyű mértékben emelték a fizetéseket. Fontos változás, hogy az elmúlt évek után végre megkezdődhet a szellemi dolgozók bérrendezése.

 

támogatás kkv hátrányos helyzet
Kapcsolódó cikkek