A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) adatai szerint mintegy 3,3 millió darab érvényessége jár le, ezek körülbelül 20 százaléka országos és 80 százaléka vármegyei érvényességű.

Karnok Csaba
20220123 Szeged Autópálya matrica vásárlása.Képen: M43-as autópálya felhajtója.Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

Érdemes azonban tudni, hogy nem mindegy, hol vásárolják meg a matricáikat a közlekedők. A NÚSZ oldalán és a benzinkutakon ugyanis felár nélkül tehetik meg, szemben több internetes felülettel.

A szolgáltató arra is felhívja a figyelmet, hogy január 31-e az úthasználati díjfizetéshez kapcsolódó mentességek és kedvezmények megújítása szempontjából is fontos dátum, ugyanis a tavalyi évben benyújtott kérelmek érvényessége szintén ezen a napon jár le. A szükséges kérelmet a közlekedési igazgatási hatósághoz (járási hivatal, kormányablak) kell benyújtani.

Tapasztalataink szerint egyébként az éves pályamatricák megvásárlását nagyon sokan hagyják január utolsó napjaira: 2022-ben 235 ezer, 2023-ban pedig mintegy 300 ezer darab éves (országos és vármegyei) autópálya-matricát vásároltak az úthasználók a hónap utolsó három napján.

írja a NÚSZ, hozzátéve, hogy az utazóközönség a tavaly decemberi előértékesítés keretében és idén január 28-ig valamivel több mint 1,3 millió darab éves e-matricát vásárolt, aminek 28 százaléka országos, 72 százaléka pedig vármegyei jogosultság. A darabszámot tekintve ez azt is jelenti, hogy a tavalyi esztendőre vásárolt évesmatrica-mennyiségnek több mint felét (60 százalékát) még nem vették meg az autósok 2024-re.