A rendszerváltás óta nem volt olyan alacsony a regisztrált álláskeresők száma, mint 2023-ban, írja a Nemzetgazdasági Minisztérium, miután a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat közzétette a legfrissebb adatokat. Eszerint tavaly átlagosan havi 232 ezer fő álláskeresőt tartottak nyilván, amely további 6 ezer fővel volt kedvezőbb az eddigi 2022-es rekordévhez képest.

03 Munkasszallas epitkezes 3142 Sipeki
Fotó: Sipeki Péter

A havi adatok kapcsán kiemelik, hogy decemberben 225 ezer alá csökkent az álláskeresők száma, ami a 2. legalacsonyabb szám az elmúlt három évtizedben. 

A kormány célja, hogy a helyreállítása érdekében a fogyasztás növelése és a beruházási ráta 25 százalékos szint felett tartása mellett folyamatosan növelje az aktivitást, azaz belátható időn belül minél több honfitársunk térjen vissza az elsődleges munkaerőpiacra

hangsúlyozzák a közleményben, hozzátéve, hogy aktivitás elősegítése érdekében szerdától lehet pályázni a vállalkozásoknak a generációváltást támogató programra. A 2,6 milliárd forintos forrásból induló újszerű programban bérkiegészítésre pályázhatnak a vállalkozások munkaerő-utánpótlásuk zökkenőmentes lebonyolítása érdekében. A program célja, hogy az új generációk, vagyis a regisztrált pályakezdő álláskeresők a tapasztalt, előtt álló munkavállalóktól tanuljanak. A támogatással több száz pályakezdő álláskereső állhat munkába és szerezhet rövid időn belül olyan tapasztalatot, ami garanciát jelent a munkaerőpiacon való helytállásra. A program részleteiről a lebonyolító OFA weboldalán lesz érhető a részletes tájékoztatás.