A Centrale komplexum közvetlen környezetében, a Kerepesi út és a Hungária körút kereszteződésében naponta közel 100 ezer jármű és több mint 70 ezer gyalogos halad át. A projekt kiemelt célja, hogy javítsa a helyi infrastruktúrát, illetve egy építészetileg is egyedi, élhető kereskedelmi létesítmény létrehozásával kielégítse a különböző igényeket, legyen szó a tömegközlekedéssel utazókról, a helyi lakosokról vagy a közelben lévő irodák dolgozóiról és a rendezvényekre látogatókról.

A gondosan megtervezett, könnyű acélszerkezetű épület a metró tetején helyezkedik majd el.
Fotó: Centrale

A létesítmény a XIV., X. és VIII. kerület középpontjában, a Hungária körúti irodafolyosó közepén, a Puskás Aréna és a Papp László Sportaréna szomszédságában található. A gondosan megtervezett, modern műszaki és energiatakarékos megoldásokat alkalmazó, könnyű acélszerkezetű épület a metró tetején helyezkedik majd el. A komplexum magas szintű BREEAM-tanúsítványt kíván elérni. Egy nagy méretű zöldtetővel is kiegészül, amely több mint 5000 négyzetméterével Magyarország egyik legnagyobb kereskedelmi zöldtetője lesz.

A Chain Bridge Ventures Kft. által fejlesztett és a Bánáti + Hartvig Építész Iroda által tervezett komplexum Magyarországon egyedülállónak számít, hiszen multifunkciós jellegét kiskereskedelmi üzletsorok, vendéglátóhelyek, bérelhető irodák és szálloda egysége adja.

Sportsikerek színhelyei és jövedelmező vállalkozások is a világ legdrágább stadionjai

A magas költséggel megépített sportstadionok hosszú távon pozitív hatással vannak egy térség vagy akár egy nemzet életében.

A földszinten közel 6000 négyzetméteren várhatóan 40 üzlet és szolgáltatóhelyiség nyílik majd, köztük szupermarket, drogéria, gyógyszertár, bankok, telekommunikációs és szépségipari szolgáltatások, míg az első emeleten egy több mint 2000 négyzetméteres ételudvar kap helyet. A terasszal ellátott, hatalmas, világos tér a környék sporteseményei előtti és utáni találkozóhelyként is szolgál.

Az épület legfelső szintjén, a Hungária körút felőli oldalon egy közel 5000 négyzetméteres, háromemeletes, modern irodatorony, míg a Puskás Aréna felőli oldalon egy 170 szobás 4 csillagos szálloda kap helyet. Az épület 100 gépjárműnek biztosít parkolóhelyet, de a komplexum a Papp László Sportaréna 1000 férőhelyes parkolójával is direkt összeköttetésben lesz.

A létesítmény várhatóan 2026-ban készül el.
Fotó: Centrale

A projekt fontos eleme a Puskás Ferenc Stadion metróállomásának fejlesztése új bejáratokkal és mozgólépcsőkkel, amelyek közvetlenül az utcaszintre, a komplexum kereskedelmi terébe vezetnek. A BKK-val való szoros együttműködés lehetővé teszi, hogy a forgalmi renddel kapcsolatos változások okozta kellemetlenségeket minimalizálják a beruházók. A közterületeket is felújítják, beleértve a Hungária körút felőli közforgalmú terület teljes felújítását és az Ifjúsági utca felőli murvás parkolók, járdaszigetek 2500 négyzetméteres zöld parkká alakítását. Emellett a Kerepesi utca mentén kerékpársávot is kialakítanak.

A terület nagy potenciállal rendelkezik: a tömegközlekedési csomópont tetején lévő, használaton kívüli területekből értéket lehet kihozni, hiszen a közlekedési csomópontokra épülő komplexumok világszerte egyre népszerűbbek.

„Belevágtunk az elképzeléseink megvalósításába, de a projekt jogi és technikai jellege miatt ez egy hosszú és bonyolult folyamat volt, amely számos közigazgatási szervet érintett. A projekt végrehajtásához kitartásra és széles látókörre volt szükség. Szeretnék köszönetet mondani minden érintett félnek, nevezetesen az államnak, Zugló Önkormányzatának, a BKK szervezetének, a Fővárosi Önkormányzatnak, a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának és még sokaknak” – mondta Michael Gagel, a Chain Bridge Ventures Kft. üzleti partnere.

A létesítmény várhatóan 2026-ban készül el.

Elítélték a Puskás Stadion felrobbantásával fenyegetőző angolt

A botcsinálta zsaroló apja kezelésére próbált pénzt szerezni kriptóban.