Sportgazdaság

Sportsikerek színhelyei és jövedelmező vállalkozások is a világ legdrágább stadionjai

A sportstadionok építését költségessé teszi a méretük, a komplexitásuk, ám ugyanakkor jövedelmező befektetést is jelentenek. Munkahelyeket teremtenek, és kohéziós szerepük is nyilvánvaló, ezenkívül a sport- és kulturális rendezvények pozitív turisztikai és gazdasági hatásai is jelentősek, erősíthetik egy város vagy az egész ország nemzetközi megítélését.

A főként sportmérkőzések és zenei koncertek helyszínéül szolgáló stadionokban a szurkolók, illetve zenerajongók tömegei gyűlnek össze életre szóló élményekért. A világ legnagyobb sportstadionjainak megépítése magas költségekkel jár, amit a létesítmények mérete mellett az infrastruktúra fejlesztésének komplexitása és az ehhez kapcsolódó munkaerő is indokol. Az építési és fenntartási költségeket a jegyértékesítésből, a merchandise termékekből, valamint a bérleti díjakból befolyó összegek ellensúlyozzák, és ugyanezek a bevételek hozzák a nyereséget is.

Atlanta,,Ga,-,September,29,2018:,Mercedes-benz,Stadium,On,September,29,
Mercedes-Benz Stadion. Fotó: Shutterstock

A stadionok építése, majd későbbi üzemeltetése is munkahelyeket teremt, a nagyobb sportesemények fellendítik a rendező város turizmusát és növelik az adóbevételeket is.

Mindezek a térség hosszú távú versenyképességéhez is nagymértékben hozzájárulnak, és erősíthetik akár az ország gazdasági profilját.

Éppen ezért nem véletlen, hogy dollármilliárdokat sem sajnálva épülnek stadionok a világ számos pontján. 

A világ eddigi legdrágább stadionjai közé tartozik Szentpétervár egyik nevezetessége, az 1,1 milliárd dollárból (mintegy 380 milliárd forint) a 2018-as világbajnokságra épült Krestovszkij Stadion vagy Gazprom Arénaként is ismert labdarúgó-stadion, amely az FC Zenit futballcsapatnak is otthont ad. 

A Kaliforniában lévő híres Levi’s Stadion, az 1,3 milliárd dollárból (nagyjából 455 milliárd forint) épült futballstadion folytatja a sort, amely az NFL San Francisco 49ers otthona is egyben. A 75 ezres befogadóképességű stadion az elmúlt években több mint 2 milliárd dollárt (700 milliárd forint) termelt. 

Taylor Swift idei két koncertje önmagában 33 millió dolláros (megközelítőleg 11 milliárd forint) bevételt hozott.

A Dallas Cowboys otthonául szolgáló, Texas államban lévő AT&T Stadion megépítése 1,48 milliárd dollárba (csaknem 520 milliárd forint) került. A behúzható tetejű komplexum akár 100 ezer ember befogadására is képes.

Az atlantai Mercedes-Benz Stadiont 1,5 milliárd dollárból (közel 520 milliárd forint) építették, amely az NFL Atlanta Falcons otthona is, emellett a 2019-es Super Bowl helyszíne volt. Az egyedi tervezésű épület egy 600 négyzetméteres körkivetítővel és egy természetes fényt biztosító, nyitható, különleges tetőszerkezettel is rendelkezik, az épület város felé néző oldalán pedig egy 16 emelet magas üvegfal biztosítja a nem mindennapi élményt. 

A stadion másik érdekessége az épület előtt magasodó, gigantikus méretű, 12,5 méter magas és csaknem 37 tonnás fém madárszobor, amelyet Szőke Gábor Miklós magyar szobrász készített.

(Ő készítette a budapesti Groupama Aréna előtt látható sasszobrot is.)

A szintén 1,5 milliárd dollárból (mintegy 520 milliárd forint) felépült Wembley Stadion az Egyesült Királyság legnagyobb stadionja. Az angol sportrajongók szentélye 90 ezer szurkoló befogadására képes, és 2007-ben nyitották meg az eredeti Wembley helyén.

Nagyságrendekkel több pénzbe került a világ legdrágább stadionjaként számon tartott SoFi Stadion, amely egy 5,5 milliárd dolláros (1925 milliárd forint) magánfinanszírozású gigaprojektnek köszönhető. A több mint 70 ezer férőhelyes sport- és szórakoztatóipari komplexumot 2020-ban nyitották meg a Los Angeles külvárosához tartozó Inglewoodban. A hatalmas létesítmény, a Los Angeles Rams és Los Angeles Chargers csapat hazai pályája is egyben. 

 

sport Wembley Stadion koncert
Kapcsolódó cikkek