Magyarország volt igazságügyi minisztere is megszólalt a Financial Times cikke alapján megjelent brüsszeli tervekről. Varga Judit kijelentette, hogy Magyarország nem enged az uniós nyomásgyakorlásnak az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélyekkel kapcsolatban.

VARGA Judit
„Jól figyelj, Brüsszel: Magyarország soha nem enged a zsarolásnak! Kezdődik az EP-kampány, tanulunk traktort vezetni” – mondta Varga Judit.
Fotó: Lakatos Péter

Jól figyelj, Brüsszel: Magyarország soha nem enged a zsarolásnak! Kezdődik az EP-kampány, tanulunk traktort vezetni

– írta Facebook-oldalán Varga Judit.

A Financial Timeshoz jutott el egy brüsszeli dokumentum, amelyben európai uniós tisztviselők egy olyan stratégiát dolgoztak ki, amellyel rábírnák Magyarországot az Ukrajnának szánt segélyek megszavazására. Az Tanácsa elé benyújtott terv olyan pénzügyi intézkedéseket tartalmaz, amelyek kifejezetten a magyar gazdaságot támadnák. A dokumentumban az olvasható, hogy az EU állam- és kormányfői véglegesen elzárnak Magyarország elől minden uniós forrást abban az esetben, ha a kormány február 1-jén nem szavazza meg az ukrán segély kifizetését az uniós csúcstalálkozón. Ha Magyarországtól valóban megvonnak minden uniós pénzt, az visszaveti az ország gazdasági növekedését. A piaci hatások miatt a forint árfolyama zuhanni kezdene, a befektetői bizalom pedig annyira megrendülne, hogy a nemzetközi vállalatok kevesebb beruházást hoznának az országba. Emellett a romló gazdasági megítélés miatt kevesebb hitelhez is jutna Magyarország.

Brüsszel mindig is így működött: zsarolnak minket az illegális migráció megállítása, az LMBTQ-őrület visszaverése és a háború elutasítása miatt. Ezt már a Bizottság elnöke sem tagadja. Tárgyalás helyett zsarolás, konstruktív párbeszéd helyett fenyegetés. Nem fogjuk be! Sőt, egyre hangosabbak leszünk Németországban, Franciaországban, Belgiumban és szerte az EU-ban

– írta Varga Judit.

Az európai uniós ügyekért felelős miniszter, Bóka János hasonlóképpen látja a helyzetet.

Az értesülés megerősíti azt, amit a magyar kormány hosszú idő óta állít: Brüsszel az uniós forrásokhoz való hozzáférést politikai nyomásgyakorlásra használja

– írta a miniszter a közösségi médiában.

Varga Judit a posztját azzal zárta, hogy „már tanulunk traktort vezetni”. Ezzel a volt igazságügyi miniszter a Franciaországban és Németországban tapasztalható gazdatüntetésekre utalt. Az unió két legnagyobb országában a mezőgazdaságban dolgozók hatalmas tüntetésekbe kezdtek a kormányaik ellen. Párizsban a gazdák traktorokkal hordták a trágyát a Champs-Élysées-re, illetve a kormányzati épületekre is szivattyúval szórták a salakanyagot.

Németországban a gazdák traktorokkal torlaszolták el az autópályákat és a tartományi székhelyeket, miután a Scholz-kormány többek között megszüntette a mezőgazdasági üzemanyag-támogatást.