Társadalmi vitán van az a javaslat, amely megszüntetné, hogy a magánegészségügyi szolgáltatónak korlátlan ingyenes védőhálót nyújtson az állami egészségügy – jelentette ki a minap a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az Inforádió Aréna című műsorában. Takács Péter kiemelte: mindenki viselje a saját maga által okozott szövődményeknek, egészségkárosodásoknak a következményét, anyagi értelemben is. Fontos kiemelni, hogy itt nem a betegtől fogják elkérni a pénzt, hanem attól a szolgáltatótól, aki a szövődményt okozta.

TAKÁCS Péter
Takács Péter szerint minden intézmény viselje a saját maga által okozott szövődményeknek, egészségkárosodásoknak a következményét.
Fotó: Hegedüs Róbert

„Az az összeg, amit ezért fizettek eddig, jelképesnek mondható. Amikor átvettem a János Kórházat, láttam, hogy ezekben a szerződésekben évi 200 ezer forintos díjak vannak. Általában egy eset is bőven kimeríti ezt a keretet” – mutatott rá az államtitkár hangsúlyozva: a szövődményes eset ellátása ötször-hatszor-tízszer annyiba kerül, mint a szövődménymentes.

Nem nehéz kideríteni, ki hibázott

Mindenki csatlakozott az EESZT-hez (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér), kötelező módon a magánszolgáltatók is. Van működési engedélyük, dokumentációt kap a beteg, tehát azt viszonylag könnyű kideríteni, hogy melyik volt az utolsó egészségügyi ellátási esemény, ami egy adott szövődményhez vezethetett. „Nyilván lehet olyan eset is, amikor nem lehet azonnal eldönteni, 

de erre van kijelölve a budapesti kormányhivatal, amelynek vannak megfelelő végzettségű igazságügyi orvos szakértői, akiknek viszont ez a feladatuk és nagy rutinjuk is van abban, hogy feltárják az eseteket”

 – hangsúlyozta az Inforádióban Takács Péter. Tömegével vannak orvosi felelősségi perek vagy biztosítási perek Magyarországon.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) azt számláza majd ki a magánszolgáltatónak, amit a kórháznak finanszíroz az adott ellátási esemény kapcsán. A magánszolgáltatók biztosítási oldalról megfinanszírozhatóak: jól kell megállapodniuk a felelősségbiztosítójukkal, de ez az ő feladatuk. Például egy rosszul beültetett protézis esetén évekig is eltarthat egy ilyen kezeléssorozat, és akkor a rehabilitációs időszak végéig tart a számla.

Knee,And,Hip,Prosthesis
Egy rosszul beültetett protézis esetén évekig is eltarthat egy ilyen kezeléssorozat, és akkor a rehabilitációs időszak végéig tart a számla.
Fotó: Shutterstock

Az új rendszer akkor kezdődik, amikor kihirdetik a jogszabályt – mutatott rá a szakpolitikus. Az ehhez szükséges törvényi passzust már tavaly elfogadta a parlament, ez most a végrehajtási rész, a kormányrendeleti szint.

A Magyar Kórházszövetség keddi konferenciáján – a Portfólió tudósítása szerint – Takács Péter bejelentette azt is, hogy a NEAK (korábban OEP) biztosítási funkcióját szeretné visszaállítani. Erről egyébként már Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt a januári kormányinfón.

Ezeknek a szabályait most dolgozzuk ki, és ha ez megvan, akkor át tudunk állni a szektorsemleges finanszírozásra

– vetítette előre Takács Péter. Majd hozzátette, hogy ehhez kormányzati döntés szükséges, s ki kell jelölni, mely magántulajdonú szolgáltatókat vonja be a kormány hosszú távon a közfinanszírozott ellátásba. A döntés után be lehet építeni a bértámogatást a finanszírozásba és megvalósulhat a szektorsemleges finanszírozás. Mindehhez meg kell határozni a térítéses ellátások körét.