Új kereskedelmi lehetőségeket nyit az agrár- és élelmiszeripari területen a Magyarország és Irán között megkötött új mezőgazdasági együttműködési megállapodás – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Teheránban.

Szijjártó Péter: aláírtuk a magyar–iráni mezőgazdasági együttműködési megállapodást.
Fotó: Király Márton

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar–iráni gazdasági vegyes bizottság ülését követő sajtóértekezleten aláhúzta, hogy a globális feszültségek következtében mára kiterjedt szankciós rezsimek gátolják a és a világgazdaság működésének akadálymentességét.

Ennek megfelelően, szavai szerint, a Magyarország és Irán közötti kapcsolat fejlesztésénél is számításba kell venni a perzsa állammal szemben elrendelt nemzetközi korlátozásokat, amelyek bár megnehezítik, de nem teszik lehetetlenné az erre irányuló munkát.

A szankciós rezsim pontosan olyan területeket hagy szabadon, amely területeken a magyar vállalatok a világ vezető technológiáival rendelkeznek, és ez lehetővé teszi számunkra, hogy a magyar–iráni gazdasági együttműködést a technológiailag legfejlettebb magyar ágazatokban fejlesszük – emelte ki.

Elmondta, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke 2022-ben a súlyos biztonsági és gazdasági kihívások ellenére is meghaladta az 50 millió dollárt, és a tavalyi szint is körülbelül így alakult. Közös célnak nevezte ezen volumen fenntartását, illetve lehetőség szerinti folyamatos bővítését.

Szijjártó Péter az iráni pénzügyminiszterrel közös tájékoztatóján üdvözölte a két ország közötti beruházásvédelmi egyezmény hatályba lépését, amely jogi biztonságot nyújt a vállalatoknak, s tudatta, hogy az együttműködés útjában álló akadályok felszámolását a vám- és adóhatóságok közötti aktívabb együttműködéssel is segíteni fogják a felek.

Bejelentette, hogy aláírták a magyar–iráni mezőgazdasági együttműködési megállapodást, amely újabb kereskedelmi lehetőségeket nyithat az agrár- és élelmiszeripar területén. A magas színvonalú magyar mezőgazdasági technológiák és élelmiszeripari termékek számára mindez meg tudja nyitni a még aktívabb belépés lehetőségét az iráni piacra – mondta.

Szijjártó Péter: az szenved a versenyképesség elvesztésétől

Magyarország számára kulcskérdés az ellátás biztonsága.

Kiemelte, hogy a hazai gyógyszeripari és orvostechnológiai termékek a közel-keleti országban már eddig is jelentős elismertségnek örvendtek, és a jövőben még szélesebb körű megjelenés várható.

Magyarországi technológiákkal már eddig is hozzájárultunk Iránban a tiszta ivóvízhez való hozzáférés még szélesebb körűvé tételéhez, és jelenleg is egyeztetések zajlanak arról, hogy újabb és újabb magyar vízipari technológiákat honosítsanak meg itt, Iránban – mondta.