Halad az egykori Dunaferr beillesztése a Liberty Steel Group hálózatába: az első 100 nap során elvégezték a rendszer-integrációs és szervezetfejlesztési feladatokat, csökkentették az energiafelhasználást és kínai partnerrel megállapodtak egy új ívkemence beszerzéséről is. A magyar kormányzat értékelése szerint már látszik a fény az alagút végén.

Fokozatosan alakulnak át a Dunaferrből kivált cégek: már látszik a fény az alagút végén
Forrás: Liberty Dunaújváros

Az egykori Dunaferr, immáron Liberty Dunaújváros hazánk legnagyobb acélgyártója. Az újszerű cég beillesztése a brit-indiai Liberty Steel Group nemzetközi hálózatába tavaly ősszel kezdődött, amikor a csoport megnyerte az egykori Dunaferrből kivált két egységre kiírt pályázatot, majd a cégközlöny alapján

A Dunaújvárosi Hírportál emlékeztetett, hogy a 2023-ban felszámolás alá volt Dunaferr szinte összes munkafolyamata és rendszere fejlesztésre szorul(t), ezért a Liberty első számú feladatának tekinti a felzárkóztatást. Annak érdekében, hogy a sokáig magára hagyott, nem fejlesztett szerveztekből a kornak megfelelő, zöldacél-gyártásban is meghatározó szerepre képes céget formáljanak, a következő kulcsterületeken kell(ett) korszerűsíteni:

  • működési és kereskedelmi folyamatok
  • termelési és finanszírozási rendszer

Évi 3 millió tonna lehet a gyártási kapacitás

Az integrációs projekt első szakasza sikerrel zárult, a következő pedig már valóban a fejlesztésről szólhat: ennek keretében megállapodás született kínai partnerrel az új ívkemencéről: ez 2026-2027 táján kezdhet termelni, méghozzá 1,5 millió tonna/év gyártási kapacitással.

Forrás: Liberty Dunaújváros

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, Bánki Erik hozzátette: minden korábbi várakozást felülmúlva egy második elektromos kemence kiépítésére is lehetőség nyílhat: 

a 2028-ra várható további fejlesztés pedig lehetőséget teremt arra, hogy az éves gyártási kapacitás elérje a 3 millió tonnát.

Felmérik a tervezett napelem-farm helyszínét is, majd következhet a munkavállalók tovább-, illetve átképzése, hogy a modern eszközöket működtetni is tudják majd. 

Látszik már a fény

Az oktatási projektről úgy nyilatkozott a vállalatvezetés, hogy 2024 második negyedévében beindulhatnak a programok.

A munkavállalók számára megnyugvásra adhat okot az is, hogy nem volt csoportos létszámleépítés, a munkaadó azt nem is tervezi, sőt az új technológia bevezetésével összhangban munkavállalói számára zöld képzéseket indít, hogy mindenki itt tudjon maradni, aki szeretne

– összegzett Bánki Erik. A bizottsági elnök szerint a Liberty elkötelezett a zöld átállás iránt, stratégiai célnak tekinti, ennek értelmében a Dunaferr a szénalapú acélgyártásról részben megújuló energiahasználatra fog átállni, napenergiát és emellett paksi villamosenergiát fog használni a termelés során.

Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője a gyárlátogatása nyomán pedig úgy vélekedett, hogy a Liberty Steel üzleti terve, valamint az acélipari kilátások függvényében már látszik a fény az alagút végén: ha egyelőre még nem is teljes kapacitással, de hamarosan felfutó termelés valósul meg a vasműben.