Huzatgátlók, fólia a radiátor mögé, másodlagos üvegezőfólia az ablakokra, radiátorok légtelenítése és még sorolhatnánk. A közösségi médiában hemzsegnek az ezekhez hasonló tippek. Nálunk a rezsicsökkentés sok háztartás számára segítséget jelent, de emellett érdemes kihasználni a más országokban bevált fűtésszámla-csökkentő módszereket is, amelyek alkalmazhatók önmagukban, és kombinálhatók is. 

Thermal,Leaking,Measurement,Of,Renewal,Family,House.,Low,Heat,Emmision,
A hőtérkép sokat segíthet, amikor azt mérik fel, hol fogy a legtöbb energia.
Fotó: rdonar

Az ingyenes és alacsony költségű intézkedések, az épület anyagának néhány egyszerű módosítása növelheti a belső meleget.

Nem mindegy, hogy szökik el a hő az otthonunkból

Sokan érezhették már, hogy amikor kint lejjebb esik a hőmérséklet, vagy erősebben fúj a szél, a lakásban a hideg levegőt az ott lakók a lábukon és a hátukon is fokozottan megérzik, akár például tévézés közben. A huzat általában a nyílászárók nem megfelelő szigetelése miatt jut be a lakásba. Mit tehet ilyenkor az ott lakó? Egy angol nyugdíjas példájából kiindulva – amelyről a bbc.com számolt be –, az önkormányzati lakásban elég volt az esetet bejelenteni a helyi hatóságnak, ahonnan hamarosan érkezett is segítség: szakemberek huzatgátlókat és fóliahátlapokat szereltek fel a hat radiátorhoz, amelyek visszaverik a hőt a helyiségbe. Az ajtók és az ablakok nyílásaihoz a fázós lakó még rongyokat, kisebb takarókat is tett, a belső hőmérséklet pedig érezhetően feljebb kúszott. Persze az igazi megoldást – itthoni esetben gondolkodva – egy támogatott, energiatakarékos nyílászáróprogramban való mielőbbi részvétel jelentené, amelynek során a ház összes lakásában megoldanák ezt a problémát. 

Sajnálatos tény, hogy nemzetközi szinten és az egyes országokra vonatkozóan is viszonylag kevés adat áll rendelkezésre arról, mit is lehet csinálni a fűtésszámla mérséklésére, melyek a leghatékonyabb megoldások. 

Ráadásul néhány gyakran emlegetett ötlet – például egy szoba gyertyával való fűtése vagy a főzőkészülék bekapcsolása és felügyelet nélkül hagyása – veszélyes lehet. 

Az energiaszegénység egyre növekvő probléma számos országban, köztük az Egyesült Királyságban, ahol – az End Fuel Poverty Coalition becslései szerint – az elmúlt télen megközelítőleg 5000 haláleset következett be az otthonok lehűlése miatt. Ez mintegy 50 százalékos növekedés az előző évhez képest, amiben – kimondva vagy kimondatlanul – biztos, hogy nagy szerepük volt az orosz–ukrán háború miatti szankcióknak. Az Egyesült Államokban az Energy Information Administration szerint a háztartások 27 százaléka számolt be tavaly energiaellátási bizonytalanságról, ez körülbelül 34 millió otthon.

Heat,Loss,Detection,Of,The,House,With,Infrared,Thermal,Camera
Jó és egyedi módszer, ha a kazánoknál a radiátorokba továbbított víz hőmérsékletét vesszük lejjebb, akár két lépcsőben.
Fotó: Dario Sabljak

A brit Nesta innovációs ügynökség közzétett egy tanulmányt, amelyben számba veszi azokat a megtakarításokat, amelyeket az emberek elérhetnek, ha például fóliát helyeznek a radiátorok mögé a falra, vagy másodlagos üvegezőfóliával vonják be az ablakokat. Katy King, a Nesta fenntartható jövőért felelős igazgatóhelyettese szerint 

az egyik leghatékonyabb az energiakiadások megtakarítására a lakások belső hőmérsékletének még nem kellemetlen szintre csökkentése.

Ez leginkább úgy érhető el, hogy a kazánoknál a radiátorokba továbbított víz hőmérsékletét vesszük lejjebb, akár két lépcsőben. Továbbá légtelenítjük a vízzel töltött radiátorokat, eltávolítva ezzel a bennük lerakódott levegőt, és javítva a hőteljesítményüket, amikor a kazán működik.

A másodlagos üvegezésű ablakfólia a legtöbb otthonban az épületek fűtésére és hűtésére felhasznált energia körülbelül 25-30 százalékát is megmentheti hosszabb távon. A radiátorok fóliahátlapja viszont – a Nesta kutatása szerint – nem spórol olyan sokat, és ez csak a külső szigetelt falakon működik, gáz- vagy olajfűtéses otthonokban. A huzat csökkentése azonban bármilyen módszerrel nagyon hatásos lehet.

A zuhanyrózsa átfolyása is befolyásolja a fűtési költségeket

Rengeteg más lehetőség is van, amelyekre nem is gondolnánk. Katy King megemlít egy további, a Nesta kutatásában szereplő intézkedést: a csökkentett átfolyású zuhanyfejeket. Ezzel pénzt takaríthat meg, mivel csökkenti a zuhanyozáshoz szükséges fűtési mennyiséget és a felhasznált víz mennyiségét is. Emellett arra is érdemes gondolni, hogy mennyi időt töltünk a zuhany alatt – mondja Elliot Clark energetikai tanácsadó. 

Ugyancsak a huzat kordában tartásának fontosságát hangsúlyozza a szakember, amihez egy, a kandallók használatához kapcsolódó példát is hoz: amikor a lakó a saját nappalijából eltávolította a romantikus, nyitott fűtőeszközt, tetemes fűtésköltség-megtakarítást ért el. „Átalakította a nappalimat, nem szívta ki az összes meleg levegőt a házból” – mondta az elégedett háztulajdonos. 

Close,Up,View,Of,Bright,Curtain,In,Thin,And,Thick
A nagy darab, szigetelő jelleggel működő kiegészítők is sokat tompíthatnak a lakást lehűtő huzaton.
Fotó: MIA Studio

Clark azt javasolja, hogy tapasszák be a lyukakat a csövek körül a külső falakban vagy más olyan területeken, ahol a téglafal nem olyan jól tömített, mint kellene. Fontos azonban, hogy ne takarják el a szellőzőtéglát vagy az elszívóventillátor kimeneteit. Vastag függönyök, huzatvédők az ajtók alatt vagy a levélszekrényekben is segíthetnek. Már a hőmérséklet kismértékű emelkedése is megváltoztathatja az élet minőségét. 

Csak egy-két fok, és máris csökkennek a légúti vagy a mentális egészségügyi problémák.

Ám nézhetjük az egész kérdéskört a másik oldaláról is. 

Veszélyes is lehet a fűtésköltségekkel takarékoskodni

Az emberek gyakran használják a „fűtsd az embert, ne a szobát” kifejezést annak hangsúlyozására, hogy melegen kell tartani a testet: például termoruházattal vagy elektromos takaróval, alacsonyabb összköltséggel. 

Woman,In,Rubber,Gloves,Using,Mold,Remover,And,Brush,On
A fekete penész életveszélyes lehet, és nehéz kiirtani, ha megtelepszik egy ingatlanban.
Fotó: New Africa

Ennek lehetséges buktatója, hogy ha a szoba nagyon lehűl, az ott lakó hideg levegőt fog belélegezni, ami potenciálisan káros hatással lehet a légúti területekre. Ráadásul a hideg falak és az üvegezés gyakori páralecsapódást okozhatnak. A fekete penész pedig életveszélyes lehet, és nehéz kiirtani, ha megtelepszik egy ingatlanban.

Bár a felsorolt trükkök, praktikák vagy intézkedések segíthetnek csökkenteni a fűtésüket észszerű mértékben használni képes emberek költségeit, még mindig szép számban akadnak olyan fogyasztók, akik nem ügyelnek az értelmetlenül növekvő költségek kézben tartására. Ezzel pedig nemcsak a saját környezetükben tesznek kárt, hanem az egész világ viszonylatában energiapazarlókká válhatnak.