Immár hatodszorra, ez alkalommal 2023-ról készítette el a Deloitte a hazai és a nemzetközi bankpiacról szóló elemzését. A Bankpiaci trendek című kiadványból kiderül: a régióban 6-7 százalékkal nőttek egy év alatt a mérlegfőösszegek, ám ez a mérték nem tudta túlszárnyalni az inflációt. Rövid és hosszabb távon ott várható jelentősebb növekedés, ahol alacsony penetrációval rendelkezik a bankszektor. 

Daily Life In Edmonton
Az elmúlt évek konszolidációs hulláma során a Deloitte Pénzügyi Tanácsadás csapata számos tranzakcióban vett részt.
Fotó: AFP

A bankrendszerek konszolidációjának folytatásához jelentős tőke áll a piaci pénzügyi intézmények rendelkezésére. 2023 során is magas (18 százalékos) volt a bankok sajáttőke-arányos megtérülése, egyes országokban 20 százalék fölé emelkedett, ami – az elemzés szerint – három adottságnak köszönhető: a magasabb kamatszintnek, a működési költségek rövid pórázon tartásának és a nemteljesítő hitelek hosszú évek óta alacsony arányának – mondta Csoma Attila menedzser a 14 ország pénzintézeteire kiterjedő elemzés eredményeit összegezve.

otp_IMG_9440_LUS 20221129 Budapest OTP bankfiókFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 20221129 Budapest 
OTP bankfiók
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
A legnagyobb magyarországi bank nevéhez számos adásvétel fűződik.
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A gazdasági stagnálás és a folyamatosan visszaszoruló mellett 2022-höz képest 2023-ban nem következett be jelentős változás a banki penetráció terén Magyarországon. Az elmúlt eseménydús évek – Covid–19-járvány, orosz–ukrán háború, amerikai bankszektor negatív eseményei – nyilván ennek az időszaknak a jellegét is erősen meghatározták, amely leginkább a hitelintézetek növekedésén mutatkozott meg.

Fogynak a hitelintézetek

A Deloitte tanulmánya kitért a banki összeolvadások és vállalatfelvásárlások (M&A) piacára is. 

A kelet-közép-európai régió legaktívabb piacai a tranzakciók számát tekintve Magyarország (7 tranzakció), Szerbia (4 tranzakció), a balti országok (3 tranzakció), Csehország (3 tranzakció) és Románia voltak (3 tranzakció) 2022 januárja és 2023 decembere között. 

Köztük az Erste Bank AG megvásárolta az EBRD-től és a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-től az Erste Bank Hungary Zrt.-ben lévő 15-15 százalékos részesedését. Két tranzakció köthető a MBH Bankhoz, a Fundamenta Lakáskassza és a Duna Takarék Bank Zrt. megvásárlásával. A Cofidis csoport pedig a Magyar Cetelem Bankot szerezte meg.

Idén folytatódik a konszolidáció

A kelet-közép-európai bankpiacokon azonban továbbra is folytatódhat a konszolidációs trend, különösen a gyengébb tőkepozícióval rendelkező kisebb bankoknál léphet fel eladási kényszer, amennyiben az eszközminőség romlik a megemelkedett kamatlábak miatt. 

A kiemelkedő nyereségrátáknak köszönhetően pedig a potenciális felvásárlók erős tőkebázissal rendelkeznek majd a tranzakciók végrehajtásához

– foglalta össze Márton Albert, a Deloitte Pénzügyi Tanácsadás partnere.

20180327_1018_FDA
Jellemzően a banki M&A tranzakciós aktivitás jövedelmezőségi és így tőkehelyzet-turbulenciák esetén emelkedik meg.
Fotó: Földi D. Attila/Mediaworks

„Az elmúlt évek konszolidációs hulláma során a Deloitte Pénzügyi Tanácsadás csapata számos tranzakcióban vett részt, a 2023-ban megkötött ügyletek többségében az eladói vagy a vevői oldalt közvetlenül támogattuk. A bankpiacok jelenlegi dinamikája alapján és a fokozatosan csökkenő kamatkörnyezet következményeként a következő években a konszolidáció további folytatódására számítunk” – foglalta össze Márton Albert, a Deloitte Pénzügyi Tanácsadás partnere.

„Historikusan a banki M&A tranzakciós aktivitás jövedelmezőségi és így tőkehelyzet-turbulenciák esetén emelkedik meg. A magas kamatkörnyezetnek egyelőre a pozitív hatása érződik a megemelkedett kamatmarzson keresztül, megemelkedett kockázati költségek nem látszanak. Amennyiben ez megváltozik, az stimulust adhat a tranzakciós aktivitásnak” – mondta el Csomor Csaba, a Deloitte Pénzügyi Tanácsadás igazgatója.

Top 15 magyar fintech árbevétel szerint