A hazai hitelintézetek mind a lakáscélú, mind a fogyasztási hitelek iránt a kereslet élénkülését tapasztalták tavaly a negyedik negyedévben, ezen a téren további erősödésére lehet számítani idén az első fél évben – közölte a jegybank Hitelezési felmérésében

MNB_5
Az MNB minden negyedévben kérdőívben keresi meg a hazai bankok hitelezési vezetőit, hogy a hitelkereslet és a hitelkínálat aktuális változásairól beszámoljanak.
Fotó: Kurucz Árpád

A vállalati szegmensben a bankok negyede a devizahitelek iránti kereslet további bővüléséről számolt be, de 44 százalékuk 2024 első felében már a forint- és a beruházási hitelek iránt is fokozódó keresletet vár. 

Általában nem terveznek szigorítani a hitelezési feltételeken a bankok

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden negyedévben kérdőívben keresi meg a hazai bankok hitelezési vezetőit, hogy a hitelkereslet és a hitelkínálat aktuális változásairól beszámoljanak. 

A felmérésben részt vevő bankok 2023 negyedik negyedévében összességében változatlanul hagyták a hitelfeltételeket minden vállalati méretkategóriában, s ezen 2024 első fél évében sem szándékoznak változtatni. 

A negyedik negyedévben a bankok szűk köre tapasztalta a kereslet csökkenését a vállalati hitelek iránt, azonban a devizahitelek iránt minden negyedik erősödő hitelkeresletről számolt be – hangsúlyozzák az összeállításban. A következő fél évre előretekintve a válaszadók megközelítőleg negyede összességében újra élénkülő hitelkeresletet vár a vállalati szegmensben.

Az irodaházak esetében más a helyzet

Az üzleti célú ingatlanhitelek alapfeltételein a megkérdezett bankok ötöde szigorított a negyedik negyedévben, az irodaházak finanszírozási feltételei esetében viszont figyelemre méltó, hogy mintegy 30 százalékuk vezetett be keményebb feltételeket. 

Construction,Workers,Fabricating,Steel,Reinforcement,Bar,At,The,Construction,Site
Az irodaházak esetében másképp járnak el a bankok: még tovább fokozódhat a hitelezés szigorodása.
Fotó: Shutterstock

Ez csak folytatódhat: 2024 első és második negyedévére előretekintve, valamennyi üzletiingatlan-szegmensben a bankok szűk harmada további szigorítást helyezett kilátásba az iparágat érintő kihívások miatt.

A negyedik negyedévben több bank élénkülő keresletet tapasztalt az üzleti célú ingatlanhitelek iránt, amely a lakásprojektek és a logisztikai központok finanszírozását érintette, míg a bevásárlóközpontok és irodaházak iránt csökkenő hitelkeresletről számolt be néhány bank. Ennél többen várnak a következő fél évre előretekintve a lakásprojektek finanszírozása iránti élénkülő keresletet.

A Hitelezési felmérésre adott válaszok alapján a bankok zöme a következő fél évben sem tervez érdemben változtatni a hitelhez jutás feltételein. 

Ez továbblendítheti idén a tavalyi negyedik negyedévben megindult élénkülést a lakáshitelek piacán.

A fogyasztási hitelek feltételein a bankok egy kisebb része lazított 2023 negyedik negyedévében, ellenben emelkedtek a felárak. A negyedik negyedévben egyre több bank – a fogyasztói bizalmi index emelkedése mellett – a fogyasztási hitelek iránt élénkülő kereslet tapasztalt, amelynek további élénkülésére sokan számítanak 2024 első fél évében is.