A bankok önkéntes vállalása alapján a február 1. és május 1. között kötött új vállalati hitelszerződések esetén a hitelintézetek hat hónapig nem számítanak fel BUBOR feletti kamatfelárat, ami jelentősen csökkentheti a vállalati hitelkamatokat és élénkítheti a hitelek iránti keresletet – jelentette ki Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza az M1 csütörtök esti műsorában.

A közgazdász elmondta, hogy a banki hitelek szempontjából meghatározó 3 hónapos BUBOR kamata és az azonos lejáratú Diszkontkincstárjegy hozama lényegesen szétvált, ugyanakkor a vállalkozások hiteleit a bankok a BUBOR-hoz kötik.

Businessman,Showing,Percentage,Icons,And,Up,Arrow,Icons,With,Graph
Fotó: Shutterstock

Suppan felidézte, hogy az NGM és a Magyar Bankszövetség megállapodása alapján a szövetség kéri tagbankjait annak önkéntes vállalására, hogy a február 1. és május 1. között megkötött szerződéseknél nem számítanak fel kamatfelárat. Tehát a vállalatok olyan új hitelszerződéseket köthetnek, amelyek esetében 

hat hónapig a várhatóan csökkenő BUBOR-t követi a kamatozás, a 2–4 százalékpontos kamatfelár nem adódik hozzá , így ennyivel olcsóbb lesz a

A szakember jelezte, hogy a tárca várakozásai szerint az intézkedés javítani fogja a hitelek iránti keresletet. A bankok is ebben bíznak, ugyanis az számukra is gond, ha a magas kamatok miatt kevés hitelt tudnak kihelyezni.

Arra is felhívta a figyelmet az NGM vezető közgazdásza, hogy a kamatszint tovább csökken majd. Minden adott ahhoz, hogy a kamatcsökkentés folytatódjon, így idővel nem lesz szükség az intézkedés fenntartására.