A 30 milliárd forintos keretösszegű program egy jármű beszerzését az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8–4 millió forinttal segítheti.

Power,Supply,Connect,To,Electric,Vehicle,For,Charge,To,The
Egy cégre akár 64 millió forint juthat.
Fotó: Shutterstock

A tíz fő alatti állományi létszámú vállalkozások legfeljebb egy, a 10–49 fő közöttiek legfeljebb öt, az 50–249 fő közöttiek legfeljebb tíz, míg a nagyobbak legfeljebb 16 járművet szerezhetnek be.

Egy cégre akár 64 millió forint juthat.

A támogatási kérelmek 2025. március végéig nyújthatók be a www.palyazat.gov.hu oldalon elérhető kitöltőfelület használatával. Az eddigi adatok szerint a legnépszerűbb járműkategória a személyautóké, amelyekből 1549 megvásárlását tervezik a pályázók. Kisteherautókból e mennyiség harmadára, busz és 3,5 tonna feletti tehergépkocsi iránt pedig néhány darab erejéig mutatkozott eddig érdeklődés.

A károsanyag-kibocsátás mintegy ötödéért a közlekedés, azon belül túlnyomórészt a közúti forgalom felel. A szektor zöldítésében meghatározó eszköz az elektromos autózás térnyerésének elősegítése. A kormányzati támogatásoknak is köszönhetően e téren látványos eredményeket sikerült elérni az elmúlt időszakban. 2020 elejéhez képest ötször több, mintegy 88 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik Magyarországon. A tisztán elektromos gépkocsik száma februárban meghaladhatja az ötvenezret.

Javában zajlik az elektromosautó-pályázat: a vállalkozások is látják az előnyöket

A kiírás jól kizárja a nyerészkedőket – mondta a Világgazdaságnak Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója. Beszélt arról is, hányan nyújtottak be eddig kérelmet, mire érdemes figyelni jelentkezésnél, és kik nem vehetik igénybe a támogatást. Az adatokból az is jól látszik, hogy a támogatási keretösszeg jó eséllyel nem fog kimerülni március 31-ig.

A jövő a zöldenergiáé. Az elektromos járművek levegőszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőiknek működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. A kapcsolódó munkahelyteremtő iparfejlesztések nagyban hozzájárulnak a helyreállításához, a versenyképesség megerősítéséhez. Az Energiaügyi Minisztérium az e-mobilitás további terjedésének előmozdítására a hazai töltő-infrastruktúra bővítését támogató felhíváson is dolgozik.