Magyar gazdaság

A fehérorosz elnök váratlanul bejelentette: háborúra készülnek és ezt nem akarja eltitkolni

Furcsa nyilatkozatot tett a fehérorosz elnök, Alekszandr Lukasenka. Egy alapkőletétel után arról beszélt, hogy a kiáll a béke mellett, de felkészülnek a háborúra.

Fehéroroszország békés jövőjét akarja építeni, és csak a teremtés mellett elkötelezett. Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök ezt egy grodnói munkaútján jelentette ki – írta a BELTA

In this handout photograph taken and released by Belarusian presidential press service on February 25, 2024, Belarus' President Alexander Lukashenko speaks with journalists during parliamentary elections at a polling station in Minsk. (Photo by Handout / Belarusian presidential press service / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Belarusian presidential press service" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Lukasenka kiállt a béke mellett, de felkészülnek a háborúra / Fotó: AFP

Az államfő részt vett egy időkapszulát elhelyező ünnepségen egy új grodnói városi kórház építkezésén. Megjegyezte, hogy ez az esemény a Fehéroroszországgal szomszédos országoknak szóló üzenetnek tekinthető.

Ők lövészárkokat ásnak, mi kórházalapkőnek gödröt

– mondta az elnök. Hozzátette, a régió költségvetésének egyharmada a szociális szférába – egészségügy, oktatás, kultúra, sport – kerül.

Békés jövőnket akarjuk építeni. Csak az alkotás mellett vagyunk elkötelezettek – hangsúlyozta az elnök.

Ne higgye senki, hogy harcolni akarunk. Háborúra készülünk, erről őszintén beszélek.

Mint mondta, Ha békét akarsz, készülj a háborúra.

Nagyon helyesen mondták ezt – folytatta Alekszandr Lukasenka. Beszámolója szerint az ország lefolytatja a katonai egységek megfelelő kiképzését, és különféle típusú fegyverekkel és felszerelésekkel látják el a csapatokait.

Az államfő hangsúlyozta: Fehéroroszország nem fenyeget senkit.

Ukrajna és az EU határa mentén gyakorlatozik Fehéroroszország

A háromnapos esemény célja az önvédelmi képességek fejlesztése. Az érintett országok azonban egy újabb fehérorosz fenyegetést látnak az akcióban.

 

Alekszandr Lukasenko Lukasenko háború Fehéroroszország
Kapcsolódó cikkek