Magyar gazdaság

Már az új paksi blokkok alaplemezét modellezik

Folyamatosak az előkészületek a Paks II. projektben annak érdekében, hogy az év végén az első betonöntéssel megkezdődhessen az ötödik blokki nukleáris sziget alaplemezének kivitelezése. Ennek érdekében a szakemberek egy úgynevezett „mock up” tesztet is elvégeztek, vagyis 1:1 arányban megépítették a reaktorépület alaplemezének mintegy négyszer nyolc méter alapterületű, három méter vastagságú részletét – számolt be róla a teol.hu.

PaksII_MD_0044
Ismét fontos mérföldkőhöz érkezett a paksi beruházás / Fotó: Mártonfai Dénes

Az Országos Atomenergia Hivatal munkatársainak jelenlétében zajló teszt célja a kivitelezés modellezése volt, különös tekintettel a nagy vastagságú szerkezetek tömegbeton mivoltára. A külső telephelyen zajló munka volumenét jól jellemzi, hogy az alaplemez modelljének elkészítéséhez hat köbméter aljzatbetont, 90 köbméter betont, 26 tonna betonacélt és fél tonna kötöződrótot használtak fel. 

A növekvő villamosenergia-fogyasztás miatt már nem Paks II. létjogosultsága vagy megtérülése a kérdés. A várhatóan tovább növekvő áramár és az atomenergia legendásan alacsony egységköltsége miatt a Paks II. beruházásnak köszönhetően tartósan fenntartható a hazai alacsony – mutatott rá Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő.

 A Magyar Nemzet cikkében nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a magas illetve magas arányú áramimportot, az új paksi blokkokal és a meglévőek üzemidő-hosszabbításával csökkenthető lesz az importkitettség még úgy is, hogy közben a hazai villamosenergia-felhasználás növekszik.

 

alaplemez atomenergia Paks II
Kapcsolódó cikkek