A magyar piac és a gazdaság védelme érdekében változhat a versenytörvény, ha az Országgyűlés megszavazza az igazságügyi tárgyú törvénymódosító csomagot. A javaslat szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) új hatásköröket kaphat.

PARRAGH LászlóBudapest, 2023. december 1.
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédet mond a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Magyar vállalkozók napja rendezvényén a Müpában 2023. december 1-jén.
MTI/Máthé ZoltánBudapest, 2023. december 1.Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédet mond a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Magyar vállalkozók napja rendezvényén a Müpában 2023. december 1-jén.MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán

A Mandiner megkereste Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, aki elmondta, hogy

a jelenleg hatályos versenytörvény nem ad lehetőséget ezekre a „trösztellenes” lépésekre,

a módosítással ugyanakkor már lesz lehetősége fellépni az államnak a piaci versenyt súlyosan torzító magatartással szemben. A jelenlegi geopolitikai helyzetben nemzetbiztonsági érdek, hogy a magántőke érdekei összhangban legyenek az állam érdekeivel.

A legfontosabb változás a versenytörvényt érinti: a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi törvény egészülne ki egy új ponttal, az alapvető jelentőségű vállalkozások kategóriával. A törvényjavaslat szerint azokat a vállalkozásokat minősíthetné alapvető jelentőségűnek a amelyek jelentős piaci erővel rendelkeznek, piacokon átívelően kiemelkedő jelentőségűek.

Az alapvető jelentőségű vállalkozást – ha nem tudja ellátni alapvető működését, vagy nem tud eleget tenni kötelezettségeinek – az ellátásbiztonsághoz szükséges működés fenntartása vagy helyreállítása érdekében kötelezheti a versenyhivatal olyan lépésekre, amelyek részben vagy egészben korlátozhatják a tulajdonhoz való jogot.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a hetilap megkeresésére azt is jelezte, 

régóta napirenden van, hogy az állam a piac szabályozottabb működése és a túlzott vállalati erőfölény kialakulásának megakadályozása érdekében meghozhasson olyan intézkedéseket is, amelyek adott esetben a magántulajdon korlátozásával is járhatnak. 

Ez összhangban van a nemzetközi és az uniós gyakorlattal is, számos nyugati országban évtizedek óta, Amerikában több mint egy évszázada megvan erre az államnak a lehetősége.

A kamara elnöke kérdésükre példaként említette például azt a kötelezettséget, hogy az adott vállalat irányításában az állam kijelölhesse a tisztségviselőjét, vagy előírhassa egy adott vállalat feldarabolását, hogy meggátolja a túlzott piaci erőfölény kialakulását. Az Európai Unióban jelenleg is a nagy monopóliumok kialakulásának megakadályozását célozzák például a készülő digitális törvények.

Parragh László szerint egyik fél igazsága sem kérdőjelezhető meg, így megérti, hogy a vállalkozásoknak ez egy aggasztó lépés, ugyanakkor a magyar piac és a gazdaság védelme érdekében időszerű a szabályozás, amely a nyugat-európai országok mindegyikében régóta létezik, ám nálunk nem alakult ki.

Készül a törvény, megijedtek a multik – de a GVH szerint csak rémeket látnak

Egy új törvénytervezet szerint Magyarországon is kijelölnék az alapvető jelentőségű vállalkozásokat.