A DK országgyűlési képviselője, Vadai Ágnes a Világgazdaság egy korábban megjelent cikke kapcsán kért tájékoztatást Polt Péter legfőbb ügyésztől. A képviselő arra a kérdésre kért írásbeli választ, hogy van-e törvényi akadálya annak, hogy a Csányi Sándor által vezetett OTP-kez kötődő cégek különböző ügyletekben összefonódjanak a szintén Csányi Sándor vezette Magyar Labdarúgó Szövetséggel.

Csányi Sándor12-tumBudapest 20110630 Labdarúgás 2011 
Csányi Sándor üzletember   OTP Bank vezérigazgatója  Magyar Labdarúgó Szövetség  MLSZ elnöke
Fotó: Tumbász Hédi   Nemzeti SportBudapest 20110630 Labdarúgás 2011 Csányi Sándor üzletember   OTP Bank vezérigazgatója  Magyar Labdarúgó Szövetség  MLSZ elnökeFotó: Tumbász Hédi   Nemzeti Sport
Csányi Sándor (Fotó: Tumbász Hédi)

Polt Péter válaszában kifejtette, hogy a civil törvény és a polgári törvénykönyv nem tartalmaz olyan szabályt az egyesületekre, illetve a közhasznú szervezetekre vonatkozóan, amely összeférhetetlenséget eredményezne ebben az ügyben.

A Civil tv. és a Ptk. az egyesületekkel, illetve a közhasznú szervezetekkel szemben olyan összeférhetetlenségi szabályt nem tartalmaz, amely kizárná a vezető tisztségviselő érdekeltségi körébe tartozó másik önálló jogi személlyel történő szerződéskötést

írta válaszában Polt Péter. Ezzel együtt a legfőbb ügyész azt is közölte, hogy 

Vadai Ágnes kérdését egyben feljelentésként is értelmezi, így az ügyet továbbítja a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának. 

A DK képviselőjének levelét itt elolvashatják.

Március első felében írt arról a Világgazdaság, hogy az utóbbi időben többször is gondot okozott a Magyar Labdarúgó Szövetség akadozó, lefulladó jegyértékesítési rendszere, ahogy a szövetség belső működéséhez és a sportszervezői adminisztrációhoz használt ügyviteli rendszer hibái is közmondásosak. A futballszurkolók, a sportolók és az MLSZ-ben dolgozók életét egyaránt megkeserítő informatikai megoldások a Csányi Sándor által vezetett OTP-hez kötődő cégek termékei. 

Az MLSZ két nagy informatikai rendszerében a sorozatos hibákon kívül egy közös van: a jegyértékesítő és az ügyviteli rendszert is az OTP-hez kötődő cégek fejlesztik. Tekintettel arra, hogy a szövetség elnöki tisztségét 2010 óta Csányi Sándor, az OTP elnöke tölti be, az említett IT-projektek beszállítóinak kiválasztása problémás lehet – olvasható korábbi cikkünkben, amely azzal folytatódik: a futballszövetség ügyviteli rendszerével, az IFA-val kapcsolatban még szembeötlőbb lehet a probléma.

Az alkalmazást egy korábbi, rendkívül elavult rendszer leváltása érdekében kezdték fejleszteni, és az eredeti tervek szerint 2015 decemberében kellett volna működésbe állnia, ám az indulás csaknem egy évet csúszott. A fejlesztésért a JET-SOL Számítástechnikai Szolgáltató Kereskedelmi és Beruházási Kft. volt a felelős, amely 2015 novemberében épp tulajdonost váltott. Az új kizárólagos tulajdonos a hivatalosan is az OTP csoportba tartozó Monicomp Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. lett, amely éveken át vastagon számlázható projekthez jutott.