Hatvanmillió forinttal járul hozzá a jelentős tűzkárt szenvedett visegrádi Silvanus Hotel 4 csillagos szálloda helyreállításához a Magyar Turisztikai Ügynökség –közölte az MTÜ csütörtökön. A több mint 100 embert foglalkoztató szálloda legfelső szintje és tetőszerkezete március elején égett le, azóta helyreállítása elkezdődött, amely várhatóan ősszel fejeződik be. 

A Hotel Silvanushoz volt köthető tavaly az összes visegrádi vendégéjszaka több mint egyötöde / Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

A tovagyűrűző gazdasági hatások révén a térség szempontjából is kulcsfontosságú a hotel mihamarabbi újranyitása – írta az ügynökség.

A kormány az elmúlt években több alkalommal járult hozzá ahhoz, hogy kormányzati segítséget kapjanak a turisztikai ágazat bajba jutott vállalkozásai, és minél gyorsabb legyen a szektor visszaépülése a pandémiát követően. 

A Covid idején például a kiesett forgalom ellentételezésével és bértámogatással is segítették a több mint 10 százalékát szektort. 

A pandémiát követően a versenyképesség növelését a többi között egy hatpontos ágazatsegítő csomaggal is támogatták, amit egy jelentős, energiahatékonyságot javító program is kiegészített.

Az 1971-ben megnyitott visegrádi Hotel Silvanus az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlesztette szolgáltatásait, 2018-ban elnyerte például az Év hotele címet és elsőként lett az országban „zöld szálloda”.

A tűzeset hétvégéjén is éppen egy nemzetközi konferenciának adott volna otthont, 151 szobájából 143 szobáját töltötték meg a vendégek.

Tavaly a Visegrádot is magában foglaló Budapest és környéke forgalmát tekintve a harmadik legfontosabb belföldi turisztikai térség volt: 2023-ban a Silvanushoz hasonló 4 csillagos szállodák adták a térség forgalmának 34 százalékát, szálláshelyi árbevételeinek viszont az 57 százalékát.

Könnyid Lászlót, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója úgy fogalmazott: 

a kárt szenvedett szálloda a térség egyik legfontosabb zászlóshajó-szolgáltatója.

A Hotel Silvanushoz volt köthető tavaly az összes visegrádi vendégéjszaka több mint egyötöde (22 százalék), a teljes térség belföldi szállásforgalmának pedig a 4 százalékáért felelt. Mielőbbi helyreállítása ágazati érdek, amit az MTÜ egyedi döntéssel támogat.

A szálloda a helyreállítási munkálatok miatti kényszerszünetet tart, vendégeket nem tud fogadni.

A szálloda tulajdonosa, Lantos Árpád hangsúlyozta: a bevétel nélküli időszakban is meg kívánják tartani a munkaerőt.