Még a kárfelmérés zajlik a szombaton lángra kapott visegrádi Hotel Silvanusban, de az első benyomások alapján jelentős a kár. Szombaton este azt mondta Pintér Róbert, a Hotel Silvanus igazgatója, hogy jelentős kárt okozott a tűz.  

Borzasztó órákon vagyunk túl! Hálát adunk, hogy személyi sérülés nem történt. A tüzet sikeresen megállították a tűzoltó egységek!

− írta a Hotel Silvanus a Facebook-oldalán, ahol több megrázó képet is közzétett. 

Egy telefonos interjúban az igazgató úgy tájékoztatott, hogy a vendégek elhelyezése folyamatban van, de többségük a környező épületekben és a Fellegvár parkolójában biztosított melegedőbuszokban vár, és egyelőre csupán néhány vendég kért áthelyezést, amelyre a környező szállodákban van lehetőség. A hotel igazgatója szerint

valószínűleg elektromos probléma okozta a tüzet. 

Korábban a Világgazdaság is beszámolt róla, szombat délelőtt tűz ütött ki a visegrádi Silvanus Hotelben,

a lángok helyenként már a tetőszerkezetre is átcsaptak. A vendégek sértetlenül elhagyták a szállodát, de egy mentőhelikopter is érkezett a helyszínre.

 

 

Nem ez az első tűz a hotelben

Az 1970-es években épült hotelben nem ez az első tűzeset. A Visegrádon található szálloda még a szocializmus időszakában, a hetvenes évek legelején épült. A rendszerváltás utáni években kettőről négyemeletesre nőtt, és kapott két vadonatúj szárnyat is.

2008. június 28-án a földszinten, az elektromos elosztóhelyiségben kigyulladt a kapcsolószekrény, majd a tűz átterjedt az oldalsó épületszárny első emeletén lévő mosodára is.

A Lánglovagok akkor azt írta, hogy a tűzoltók kiérkezése előtt a személyzet kiürítette a szállót, több mint 150 vendég kényszerült az utcára. A vendégszobákra a lángok nem terjedtek át, de számos szoba füsttel telítődött. A tüzet kétórás munkával sikerült a szentendrei, esztergomi és fővárosi tűzoltóknak megfékezniük. 

@gyomroote Kigyulladt és teljes terjedelmében ég egy visegrádi szálloda negyedik szintje, a Feketehegy utcában. A tűz a tetőszerkezetre is átterjedt. Az egységek tizennégy vízsugárral körülhatárolták, majd eloltották a lángokat. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett szentendrei, esztergomi és fővárosi hivatásos, valamint szentendrei, rózsadombi, délegyházi, gyömrői, szigetmonostori, visegrádi, pilisborosjenői, komáromi, banai, alcsútdobozi, kocsi és leányfalvi önkéntes tűzoltók dolgoznak a helyszínen. Az oltási munkálatokat fővárosi, váci, gödöllői, bicskei, ácsi, üllői, nagykátai, szigetszentmiklósi és budaörsi vízszállítók is segítik. A beavatkozásban több mint száz tűzoltó vett részt. #tuzoltok #feuerwehr #tuzolto #feuerwerk #tuzoltosag #firefighter #vigyázzunkegymásra #foryou #foryoupage #nekedbe #gyömrő #öte #fyp #fy #neked #fireman #tűzoltóság #gyömrőöte #riasztás #visegrád #hotel #structurefire ♬ Till I Collapse - mr.purged

„Köszönjük a kitartó és fáradhatatlan munkát a tűzoltóságnak és minden egységnek (katasztrófavédelem, mentők, rendőrség, önkéntesek) egyaránt, továbbá a helyi vendéglátók és szállodák önzetlen és feltétel nélküli segítségét!”−  írta a Hotel Silvanus a Facebook-oldalán. A hotel igazgatója elmondta, hogy a vendégek és az alkalmazottak a tűzeset idején biztonságban voltak, senki sem sérült meg. Némethy Zita, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője korábban elmondta, hogy az utómunkálatokat végzik a hotelben, és tűzvizsgálatot is tartanak.