BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magas jövedelműeknek és a budapestieknek nőtt tovább a bérük

Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30–59 éves korosztályban a K&H biztos jövő felmérése szerint. A válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során.

Az utóbbi időszak bizonytalan gazdasági környezetben telt sok háztartás számára, elsősorban az idei év elejére lelassuló infláció miatt, amely a múlt évben jelentősen átírta a középkorúak kiadási forgatókönyveit. Mindezt a bevételek növekedése nem tudta mindenkinél ellensúlyozni. Egyebek mellett erre jutott a K&H biztos jövő felmérés az első negyedévben.

jövedelem
A középkorúak átlagos nettó bevétele összességében 15 ezer forinttal nőtt az elmúlt egy évben / Fotó: Romanchini

 

Megállt a korábbi növekedés

A megkérdezettek mindössze 52 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt egy év során nőttek a bevételei. Ez nagyjából megegyezik a múlt év első negyedévében mért 49 százalékos eredménnyel. 

Ezzel együtt megállt a korábban látott növekedés:

2021 elején mindössze 8 százalék beszélt jövedelememelkedésről, egy évvel később ugyanez 18 százalékukra volt igaz. 

A mostani felmérés szerint leginkább a 40–49 éveseknél, valamint a budapestieknél látható pozitív változás; az előbbiek körében 59, az utóbbiak esetében 62 százalékos a jövedelememelkedést elérők aránya. A különbségek tovább nőttek a különböző kategóriák között: 

  • a magas jövedelműek majdnem kétharmadának – 65 százalékának – nőtt a jövedelme egy év alatt
  • a közepes és alacsony jövedelműek csak 41 és 46 százalékánál hasonló a helyzet
  • sokan vannak, akik stagnálásról beszéltek: a megkérdezettek több mint harmadára, 35 százalékára igaz ez
  • a korcsoport 13 százaléka kevesebb bevétellel kénytelen beérni 

Mennyivel nőttek a jövedelmek?

A jövedelememelkedést elérők a szélsőséges értékeket nem számolva 

az egy évvel korábbihoz képest 43 ezer forinttal nagyobb összegből gazdálkodhatnak, ami 348 ezer forintot jelentett az idei év elején éves összevetésben. 

Az érintettek leggyakrabban a 20–49 ezer forintos sávot jelölték meg. A mediánérték 30 ezer forint, ami azt jelenti, hogy a jövedelememelkedést elkönyvelők fele ennél nagyobb, a másik fele pedig ennél kisebb összegű többletet ért el. A magasabb végzettségűek körében 53 ezer forint volt az átlagos növekedés, az alacsonyabb végzettségűek csak átlagosan 38 ezer forintról beszéltek. 

Akiknél csökkent a jövedelem – a szélső értékek kivételével –, átlagban 55 ezer forintos visszaesést jelöltek meg, így 255 ezer forintról számoltak be. A mediánérték ehhez hasonló összeg, 47 ezer forint. 

Minél magasabb valakinek a jövedelme, annál nagyobb mértékű csökkenésről számolt be, ami nem meglepő, hiszen a komolyabb jövedelemnél nagyobb a lehetséges csökkenés mértéke. A legalacsonyabb jövedelműeknél 42 ezer, a közepes kategóriába tartozóknál 55 ezer, a magas jövedelműek körében pedig 69 ezer forint volt a mínusz. A kutatás szerint a megkérdezettek harmadának nem változott a jövedelme, esetükben az átlagos összeg 283 ezer forint lett. 

Mire számíthatnak a középkorúak? 

A gazdasági kilátások szerint idén várhatóan javulni fog a középkorúak anyagi helyzete. A bérek emelkedése és az infláció lassulása miatt a vásárlóerőt meghatározó reálbérek a pozitív tartományba kerültek a tavalyi csökkenés után. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint a reálbérek az idén várhatóan 8 százalékos mértékben növekedhetnek, ami magasnak mondható. 

Az idei reálbér-emelkedés már hozzájárult ahhoz, hogy a kiskereskedelmi szektorban bővüljön a forgalom. 

A szakember szerint sok háztartás tartalékokat fog építeni az idei reálbér-emelkedésből, emellett a szolgáltatásoknál eredményezhet nagyobb keresletet ez a folyamat: például utazásra fordíthatja a többletet a lakosság egy része. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.