BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Close,Up,Back,View,Of,Male,Job,Candidate,Apply,Have

Megéri zsebbe nyúlni a cégeknek

A munkáltatóknak egyre inkább megéri, hogy több dolgozót alkalmazzanak, ugyanis a gazdaság élénkülése a cégeknek is több lehetőséget kínál majd a harmadik negyedévben. A Manpower felmérése alapján csak az észak-magyarországi régióban várható több elbocsátás, mint munkaerő-felvétel.

Egyre több munkáltató tervezi, hogy a meglévő dolgozók mellé új embereket vesz fel. Legalább is ezt mutatja a 2024 harmadik negyedévi felmérése – derül ki a Manpower Magyarország munkaerőpiaci előrejelzéséből.

megéri
Megéri új dolgozókat felvenni a cégeknek / Fotó: Shutterstock

A gazdaság élénkülése nyomán a hazai munkáltatók 37 százaléka tervezi a létszámbővítést. Ez az arány 6 százalékponttal magasabb a három hónappal korábbi értéknél.

Átlag feletti munkaerő-felvétel ebben az időszakban az alföldi régiókban és a Budapesten működő cégeknél várható.

Létszámcsökkentést a munkáltatók 23 százaléka valószínűsít a következő hónapokra. A szezonálisan kiigazított Nettó Foglalkoztatási Mutató (NFM) +14 százalékos átlagos értéket ért el, ami 5 százalékponttal magasabb az előző negyedéves értéknél, és éves szinten is kismértékű, egy százalékpontos növekedést mutat.

A friss adataink szerint a hazai vállalkozások bíznak abban, hogy a gazdaság, amely a recesszióból a közelmúltban lábalt ki, továbbra is növekedés irányába mozdul majd

– mondta Fehér Tamás, a Manpower magyarországi, horvátországi és szlovéniai ügyvezető igazgatója. 

A pozitív várakozás nem egyöntetű: mind területi, mind szektorális megoszlásban nagy különbségek mutatkoznak a kilátásokat illetően – tette hozzá Fehér Tamás.

Csak Észak-Magyarországon jeleznek előre több elbocsátást, mint munkaerő-felvételt

A 14 százalékos létszámbővítési mutató átlagos érték, így az ország egyes régiói között jelentősek az eltérések. Átlag felettiek a munkáltatók várakozásai az Észak-Alföldön, a Dél-Alföldön és Budapesten. Közép-Magyarországon némileg az átlag alatti mértékben várható létszámbővülés, a teljes Nyugati országrészben pedig csak kismértékű növekedésre lehet számítani. 

Az 1000 fő alatti létszám-kategóriákban optimisták a munkáltatók, az ennél nagyobb vállalatok körében inkább stagnálást vagy visszaesést jeleznek előre a válaszadók.

A szektorok között is eltérések tapasztalhatók. 

A legnagyobb felfutás a fogyasztói javak és szolgáltatások, az egészségügy és élettudományok, az energia és közmű, illetve a logisztika és autóipar ágazatokban várható. 

Az alapanyag- és feldolgozóiparban +13 százalék átlag körüli mértékben bővíthetik az állományt, a többi szektorban ennél jóval szerényebbek a kilátások.

A felmérés rámutatott arra is, hogy a cégek milyen mértékben alkalmazzák az új technológiákat – mesterséges intelligencia, gépi tanulás, virtuális valóság. 

Technológiáktól függően a magyar cégek 9-11 százaléka lépést tart a fejlődéssel

26-28 százalék az aránya azoknak, akik most vezetik be az új alkalmazásokat és 20-22 százalék egy éven belül tervezi a felzárkózást – itt legtöbben a magas beruházási költségekre hivatkoztak.

A 10 évnél kevesebb munkaviszonnyal rendelkező munkavállalók esetében a cégek leggyakoribb kihívása a magas bérelvárás.

– mutat rá a felmérés.

Az előző negyedévhez képest nemzetközi szinten összességében változatlanok maradtak a munkaerőpiaci kilátások. A mutatószám továbbra is igen magas, 22 százalékos szinten áll. Munkaerőpiaci stagnálást a vizsgált 42 ország közül csak háromban – Románia, Argentína és Izrael – várnak 2024 harmadik negyedévében.

A ManpowerGroup a világ 42 országában, több mint 40 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését, melynek keretében Magyarországon a munkáltatók 525 fős reprezentatív mintájában szereplőket kérdezték meg 2024 harmadik negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.