BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az állatvédők nyomulása ellehetetlenítheti a baromfihús termelését

Nemcsak több pénzbe kerülne a termelés, de a környezetre is károsabb hatással lenne, ha az EU bevezetné az állatvédő szervezetek javaslatait – derül ki egy tanulmányból. Utóbbi szerint egy kiló baromfihús előállításának költsége közel 40 százalékkal növekedne.

Egy új tanulmány eredményeit tette közzé az Európai Uniós Baromfifeldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC). A brojlercsirkékre vonatkozó magasabb szintű jóléti előírásokhoz kapcsolódó „European Chicken Commitment” (ECC) kezdeményezés költségeiről és az Európai Unió baromfihús-előállítási rendszerére gyakorolt gazdasági és környezeti hatásairól készített tanulmány főbb megállapításaiból kiderül, hogy az állatjóléti elvárások teljesítése alaposan megdrágítaná és vissza is fogná a termelést, emellett pedig a káros környezeti hatások is növekednének – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által közzétett összefoglalóból. 

Lots,Of,Chickens,In,Cages,,Closed,System,Farms., állatjólét, baromfihús
Állatjólét vagy baromfihús: hagyni kellene a fogyasztókat dönteni /  Fotó: Shutterstock

Sok európai vállalat − beleértve kiskereskedőket és vendéglátóipari vállalkozásokat − már aláírta az ECC-t. Ez az állatjólétet előtérbe helyező civil szervezetek által támogatott szabványkeret, amelynek célja az állatok jólétének javítása és a jelenlegi uniós jogszabályokat meghaladó intézkedések bevezetése. Az ECC arra kötelezi aláíróit, hogy 2026-ig a baromfihús ellátási láncuk teljes egészében a friss, a fagyasztott és a feldolgozott húsoknál egyaránt tegyenek eleget ezeknek a követelményeknek. Ilyen előírás például a

  • lassabb – legfeljebb napi 60 gramm – növekedési eréllyel rendelkező csirkefajták alkalmazása,
  • az alacsonyabb, négyzetméterenként maximum 30 kilogramm élősúlyt elérő állománysűrűség,
  • természetes fény biztosítása, valamint
  • környezetgazdagító eszközök alkalmazása.

Baromfihús drágábban?

Az AVEC szerint azonban ezeknek a vállalásoknak a környezeti és a csirkehústermelésre gyakorolt hatásaival kapcsolatos alapvető kérdések továbbra is megválaszolatlanok maradtak. E kérdések tisztázása érdekében adott megbízást a szakmai szövetség egy átfogó hatástanulmány elkészítésére, amely a jelenlegi EU-s csirkehús-termelési módról az ECC-szabványokra való teljes átállás lehetséges következményeit vizsgálta.

Birthe Steenberg, az AVEC főtitkára szerint a valóságot jobban tükrözi ez a tanulmány, mivel készítői a hús kilogrammonkénti költségének kiszámítására helyezték a hangsúlyt, ellentétben a korábbi kutatásokkal, amelyek kizárólag az élő állatokra vagy az élősúlyra vonatkozó következményekre összpontosítottak. Utóbbiak azért nem tükrözik pontosan a piaci realitásokat, mivel 

mi húst, nem pedig élő állatokat értékesítünk 

– mondta Steenberg.

A tanulmány megállapításai szerint az ECC-előírásokra való teljes átállás

  • húskilogrammonként 37,5 százalékos termelési többletköltséget eredményezne,
  • a vízfogyasztás 35,4 százalékkal növekedne, ami évente 12,44 millió köbméter vízmmennyiségnek felel meg,
  • a takarmányfelhasználás 35,5 százalékkal növekedne, ami 7,3 millió tonna többlet takarmánymennyiséget jelent,
  • az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása 24,4 százalékkal növekedne előállított húskilogrammonként,
  • az előállított hús összmennyisége 44 százalékkal csökkenne a jelenleg alkalmazott standard termelési módszerekben történő előállításhoz képest az EU jelenlegi hizlaló telepein, valamint
  • közel 9700 új baromfiistálló létesítésére lenne szükség a jelenlegi termelési szint fenntartásához, melynek becsült beruházási költsége 8,24 milliárd euró lenne.

Döntsenek a fogyasztók 

Az AVEC szerint fontos lenne a fogyasztóknak megadni a választási lehetőséget, a számukra jó döntés meghozatalához pedig reálisan tájékoztatni őket. Míg az ECC célja az állatjólét javítása, alapvető fontosságú azt felismerni, hogy ezek a fejlesztések jelentős gazdasági és környezeti következményekkel járnak. Az előrejelzések szerint a következő tíz évben a baromfihús-fogyasztás növekedni fog az EU-ban. Az AVEC azt kívánja elérni, hogy 

azon fogyasztók számára, akik magasabb állatjóléti színt mellett előállított termékeket szeretnének vásárolni, biztosítani kell, hogy ezt megtehessék, de a standard, megfizethető lehetőségeknek továbbra is elérhetőnek kell maradniuk a fogyasztók számára. 

Ezek mellett szükség van alternatív módszerekre az állatjólét javítása érdekében, anélkül, hogy mindez indokolatlan pénzügyi terheket róna a fogyasztókra vagy súlyosbítaná a környezeti terhelést.

A fenntarthatóság három pillérre épül, ezek a gazdasági teljesítőképesség, a társadalmi felelősségvállalás és a környezetvédelem. Ezek között érzékeny egyensúlyt kell teremteni, és bár az állatjólét javítása kiemelkedő fontosságú, a gazdasági és környezeti hatásokat is figyelembe kell venni – véli Steenberg. Az uniós baromfiágazat a világ legszigorúbb előírásai szerint állítja elő a kiváló minőségű, hozzáférhető csirkehúst, és ezt fenn kívánja tartani, ezért fontosnak tartja, hogy a fogyasztók és a politikai döntéshozók is vegyék figyelembe a tanulmány megállapításait – tette hozzá.

Madárinfluenza ide vagy oda, változatlanul a baromfihúsból fogy a legtöbb

A baromfis szakma május 10-én ünnepli a Baromfi Világnapot, amelyet magyar kezdeményezésre vezettek be. Napjainkban a a világszerte gondokat okozó madárinfluenza ellenére a baromfihús a legnagyobb mennyiségben termelt és fogyasztott húsféleség, és a világnépesség növekedésével az ágazat szerepe tovább erősödik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.