BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Trend,Dubai,Chocolate,With,Pistachio,Paste,And,Kataifi,Dough.
dubai csoki fagylalt fagyi

Dubai-csokiláz: aranyat ért a cukrászdáknak, de most majd aranyárban lehet miatta a pisztácia

Aranyat ért a dubai csokiláz a magyar cukrászoknak, akik közül sokan bejgli helyett inkább pisztáciás csokit készítettek, amiből többször annyit el tudtak adni, mint a hagyományos karácsonyi süteményekből. Könnyen lehet viszont, hogy az Európa-szerte hirtelen megugrott kereslet a pisztácia árfolyamát is megdobja, ami a fagyiszezon előtt nem jó hír.

Megmentette a cukrászdák tavalyi, nem igazán jó évét az ősszel magasba szökött dubai csokiláz, ami túlzás nélkül kielégíthetetlen keresletet gerjesztett, hiszen hirtelen mindenki meg akarta kóstolni az itthon újdonságnak számító, trendi édességet – nyilatkozta a Világgazdaságnak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

dubai csoki
A pisztáciás, tahinis, kadayif tészta töltelékkel készülő dubai csoki őrülete 2024 őszétől söpört végig fél Európán/ ArFotó: Shutterstock

Aranyat ért a dubai csoki őrülete

Még mindig nem múlt el, csak enyhült a tömegpszichózis, a dubai csoki ráadásul nemcsak a magyarokat, hanem sok más európai ország lakóit is lázba hozta tavaly év végén.

A pisztáciás, tahinis, kadayif tészta töltelékkel készülő csoki iránti felfokozott kereslet azonnal begyűrűzött a cukrászdákba is, akik remekül kihasználták a semmiből jött divatőrületet – tette hozzá Erdélyi Balázs.

A számok nyelvére lefordítva: a nívós alapanyagokból, szakszerűen, jó minőségben készített 200-230 grammos táblás kiszerelésben kínált kézműves dubai csoki 5-6 ezer forintos fogyasztói áron került a cukrászdákba, vagyis lényegében annyiért, illetve többért, mint a félkilós kiszerelésben megszokott bejgli. Csakhogy 

míg a jóval munkaigényesebb bejgliből egy cukrászda el tud adni ezer darabot, a táblás csokiból akár tízezret, vagy még többet is, ha győzte, 

de sokan nem is tudtak annyit készíteni, amennyire vevő lett volna. Sok helyen fel kellett függeszteni a rendelésfelvételt, hogy utolérjék magukat.

A legtöbb cukrász jó érzékkel felvette a fonalat – fogalmazott az ipartestületi elnök, hozzátéve, az újdonság iránti elképesztő volumenű kereslet kreativitásra is ösztönözte a szakmát. 

Megjelentek ugyanis 

  • a dubai táblás csokik mellett 
  • a dubai csokis szaloncukrok, 
  • bonbonok, 
  • fánkok, 
  • desszertek, 
  • fagyik, mert bármi, ami dubai csokis ízben tűnt és tűnik fel, az átlagon felül kelendő. 

Most is.

A luxus érzetét keltő édesség általános kíváncsiságot szült, ami máig nem múlt el egészen, csak a karácsonyi költekezés miatt enyhült kicsit a cukrászok visszajelzései szerint.

Mennyivel drágulnak a sütemények és a fagyik idén?

A dubai csokis ízvilágot megszerették a vásárlók, továbbra is jól eladható termék bármilyen kategóriában. A pisztácia amúgy is kedvenc íz az édességiparban, sőt, a fagylaltok piacán is toplistás, de meglehet, hogy most kell majd megfizetni a csokiláz árát. 

A 100 százalékos pisztáciapaszta ára jelenleg 20 ezer forint kilónként, ami már eleve nagyon magas. Ráadásul a csoki alapanyagául szolgáló kakaóbab már most háromszor annyiba kerül, mint egy éve, ami jelentős költségnövelő tényező, megdrágítja sok édesség, azaz sütemény és fagylalt árát.

A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint óvatosan nyúltak a kollégák már tavaly is az árakhoz, jóval az éves infláció alatt emelkedtek csak a cukrászdai árak, és várhatóan idén is nagyon fognak figyelni a lélektani határra. Emiatt sem lett még kétezer forint egy szelet sütemény, hanem 1200-1500 forint a legtöbb üzletben. A pogácsa sem a liszt miatt lett kilónként 6-7 ezer forint, hanem az előbbi költségnövekedés mellett a kiemelkedően megdrágult vaj és a sajt miatt, ráadásul ezeket a termékeket csak frissen lehet eladni, ami megmarad, a dolgozóké lesz, vagy másnap féláron lehet csak kitenni a pultba.

A tavalyi 10 százalék körüli cukrászati áremelések után nem tudni még, mennyi lesz az idei, de a legfontosabb és legkedveltebb alapanyagok drágulása miatt várhatóan nem tud az infláció alatt maradni

– tudtuk meg.

Napközben zárva, éjjel nyitva

A tavalyi remek start, a korán indult fagyiszezon után a szokatlanul hosszú és meleg nyár befagyasztotta a keresletet, a kánikulában eltűntek a vevők, a cukrászok pedig nemhogy rekord, hanem várakozáson aluli mennyiségben értékesítettek fagylaltot a júliusi forróságban, de süteményt és kávét is, mert a nagy melegben inkább otthon maradtak a vevők.

Könnyen lehet, hogy hamarosan átírja a nyitvatartási rendet a Magyarországra is egyre jellemzőbb mediterrán éghajlat, és a napközbeni szieszta után az eddiginél sokkal tovább maradnak nyitva a cukrászdák/fagylaltozók is, a hűsölni vágyó, és késő estig maradó vendégek miatt.

  • A klímaváltozás a helyi gyümölcs kínálatban is látszik, 
  • a málna eltűnőben van Magyarországon, termőterülete már Lengyelországig húzódott fel, 
  • megjelent viszont a magyar kivi, gránátalma és az olívaolaj is.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.